Informatievideo over ontwenning en het veilig afbouwen van antidepressiva

Het IIPDW heeft samen met Stevie Lewis en Mark Horowitz een trainingsvideo van 1 uur gemaakt om voorschrijvers, patiënten en hun naasten te ondersteunen bij het omgaan met ontwenningsverschijnselen (antidepressiva-onttrekkingssyndroom) en hen te informeren over hoe veilig te onttrekken (af te bouwen van), of te stoppen met een antidepressivum.

Stevie Lewis is campagnevoerster en een van de bestuursleden van het IIPDW. Ze heeft 17 jaar lang een SSRI gebruikt, waarvan ze het grootste deel van de tijd probeerde te stoppen, maar er niet in slaagde, omdat de ontwenningsverschijnselen zo ernstig waren.

Dr. Mark Horowitz is een medewerker van IIPDW, en klinisch onderzoeker in de psychiatrie aan het University College London en de North East London NHS Foundation Trust. Hij is gepromoveerd in de neurobiologie van antidepressiva aan het Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience van King’s College London. Hij heeft artikelen gepubliceerd over veilig afbouwen in Lancet Psychiatry en was auteur van de Royal College of Psychiatry richtlijnen voor het stoppen met antidepressiva. Ook heeft hij een doorleefde ervaring met dit proces.

Wat u in de trainingsvideo kunt zien:

Ontwenningssymptomen van een antidepressivum

  • Ervaringsverhaal Stevie over haar ontwenningsverschijnselen door het afbouwen van paroxetine. 2.46
  • Ontwenningsverschijnselen; wat zijn dat en hoe ontstaan ze? 11.58
  • Hoe ontwenningssymptomen te onderscheiden van een terugkeer naar de onderliggende aandoening? 18.38
  • Erkennen dat ontwenningsverschijnselen ernstig en langdurig kunnen zijn. 25.10

Hoe veilig een antidepressivum afbouwen of stoppen?

  • Langzaam afbouwen verminderd ontwenningsverschijnselen. 29.10
  • Maak steeds kleinere afbouwstapjes naarmate de dosis kleiner wordt. 31.32
  • Stem de hoogte van een afbouwstap af op wat de patiënt aankan. 41.17
  • Belang van emotionele steun tijdens het afbouwproces. 42.54
  • Vloeibare vorm van medicatie of kleinere tabletvormen (lagere doses) nodig. 46.08
  • Samenvatting. 49.31

In de video wordt speciale aandacht gegeven aan het antidepressivum fluoxetine (Prozac), dat (ten onrechte) als zelf-afbouwend wordt beschouwd vanwege de langere halfwaardetijd van het middel.

De video is Nederlands ondertiteld met dank aan Mad in the Netherlands.

IIPDW - Ontwenningssymptomen en het veilig afbouwen of stoppen van antidepressiva

IIPDW zet zich onder anderen in voor het ondersteunen van onderzoek en praktijkgerichte kennis die het veilig verminderen van en stoppen met psychiatrische medicijnen zullen vergemakkelijken. Op hun webpagina vindt u diverse blogs, video’s over dit onderwerp. Mocht u hun werk een warm hart toedragen dan kunnen zij uw steun goed gebruiken.

In het filmpje worden Surviving Antidepressants en The Inner Compass Initiative genoemd. Op deze pagina vindt u links naar deze en andere interessante websites gerelateerd aan het onderwerp in de video.

De productie van deze video werd ondersteund door een subsidie van Open Excellence, en de productie was in handen van MindWick.