BLOGS

Op deze pagina vindt u vertaalde blogs van Mad in the World en eigen blogs van Mad in the Netherlands.

Blogs

Een groep bezorgde ervaringsdeskundigen verzocht de NVvP om een dialoog in het euthanasiedebat. Is voordat een gesprek over de inhoud van een richtlijn gevoerd kan worden niet eerst de vraag relevant of de partij die daartoe het initiatief neemt in staat is om diens eigen rol in het ondraaglijk lijden te kunnen zien?
Er zijn mensen bij wie het afbouwen van psychofarmaca geen enkel probleem geeft. Helaas is dat bij Sandra Kouwenhoven, de schrijfster van deze blog, niet het geval. Zij heeft inmiddels 10 jaar last van PWS, voortdurende ontwenningsklachten door medicijnschade. Dit uit zich in dystonie, vermoeidheid, overprikkeling, slecht zien, brandende huid, hersenmist en andere vormen. In deze blog vraagt ze aandacht voor het belang van langzaam afbouwen, de beschikbaarheid van betaalbare afbouwmedicatie en het erkennen van PWS. Meer terughoudendheid bij het voorschrijven en patiënten beter wijzen op de risico's van psychiatrische medicijnen kan veel leed voorkomen.
Brenda Froyen is auteur, leerkracht en activiste in de geestelijke gezondheidszorg. Na twee erg traumatische ervaringen van afzondering en fixatie tijdens haar laatste psychotische episode heeft ze besloten de ziekenhuizen waar dit gebeurde gerechtelijk te vervolgen. Ze vindt het tijd voor de MeToo-beweging van de geestelijke gezondheidszorg. Tijd om de echte waanzin te stoppen. Jij kunt helpen.
Als het leven uitdagingen geeft, fysiek en mentaal, lijken diagnoses en psychiatrische medicijnen de enige oplossing voor Elisabeth. Later krijgen de beperkende gedachten door de diagnoses en de nevenwerking van de medicatie een te grote rol in haar leven. Als het haar vervolgens duidelijk wordt dat die niet altijd een even wetenschappelijke basis hadden, wendt ze alle schuld af op de psychiatrie en farmaceutische industrie. Door een lange, pijnlijke weg, beseft ze dat het in contact komen met haarzelf feitelijk was waar het steeds om ging. Ze heeft geleerd dat de gevoelens in haar lichaam en geest iets willen zeggen waar ze wel of niet aan kan beantwoorden; dat ze keuze heeft.
Larinda Bok, specialist hoogbegaafdheid, ziet in haar praktijk steeds vaker mensen die existentiële somberheid of existentiële depressie ervaren. Ze legt in deze blog uit hoe deze vorm van neerslachtigheid te onderscheiden is van andere vormen van depressie en waarom deze vorm vaker voorkomt bij mensen met hoogbegaafdheid en/of hoogsensitiviteit.
Als Anja beseft dat ze CPTSS heeft, vindt ze in de vorm van EMDR-therapie gecombineerd met boetseertherapie en paardentherapie haar weg naar meer geluk. In deze blog legt ze uit waardoor de lichaamsgerichte therapievormen voor haar zo'n belangrijke aanvulling op EMDR zijn gebleken.
"Alsjeblieft luister, verbind je met degene, ontneem iemand zijn vrijheden en zelfstandigheid niet, daar help je een mens niet mee", zegt Esther Verhoek, zich baserend op haar eigen ervaringen met (gedwongen) opname. Bert Stavenuiter vraagt zich hierop af: "Waarmee help je als naaste dan wel? Waar ligt de grens tussen zelf laten doen en ingrijpen? En wat kan iemand dan doen alleen of met een naaste?" Daarover meer in deze blog.
Psychische problemen, onveilige hechtingsproblematiek, trauma, stress, medicatiegebruik, verslavingsproblematiek; allerlei thema’s die een liefdesrelatie (tijdelijk) onder druk kunnen zetten. Situationeel partnergeweld kan voorkomen in relaties waar beide partners de beste bedoelingen met elkaar hebben maar waar situaties onder invloed van stress en druk toch escaleren. Deze vorm van geweld vindt over en weer plaats, vaak gedreven uit een gevoel van onveiligheid en onmacht. Soms proberen partners in zo’n situatie op een verkeerde manier steun bij anderen te vinden door een lastercampagne te voeren. Hoe je daarop kunt reageren als naaste en hulpverlener, waarom de inzet van een ervaringsdeskundige helpend kan zijn en waar de partners supportgroepen kunnen vinden, lees je in deze blog.
Als er steeds onenigheid tussen partners ontstaat zijn er diverse methodieken die kunnen zorgen dat het situationeel partnergeweld bespreekbaar en inzichtelijk wordt. In deze blog komen de 'cirkel van geweld', 'het emotiewiel van Robert Plutchik' en 'de cirkel van betrokkenheid en invloed volgens Stephen Covey' aan de orde. Kennis van dit soort methodieken helpt problemen aan te pakken en escalaties te voorkomen.
In hun boek Therapiewinst beargumenteren de Britse topeconoom Richard Layard en toppsycholoog David M. Clark dat de ggz als investering moet worden gezien in plaats van als een kostenpost. Dit kan bereikt worden door mentaal leed net zo te behandelen als lichamelijk leed, het stigma op psychische aandoeningen te bestrijden en kennisachterstanden weg te werken. Zij pleiten in het boek voor meer evidence-based psychologische behandelingen. Hun pleidooi blijkt ingang te vinden. In deze blog uiten drie psychologen bedenkingen bij dit therapiewinst-model.
De schrijver van deze blog mocht zo’n zes jaar geleden op doorverwijzing van Novadic Kentron als één van de eersten bij GGzE in zorg bij Peer-supported Open Dialogue. Hij worstelde langdurig met verslaving na een kindertijd met huiselijk geweld en mishandeling. POD bleek precies de vorm van zorg te zijn die bij hem paste. Eindelijk ervaarde hij veiligheid en werd hij gehoord en gezien waardoor hij toekwam aan herstel.
Dankzij uitstekend werk van Dr. Mark Horowitz en Prof. David Taylor heeft Engeland nu de Maudsley Deprescribing Guidelines for Antidepressants, Benzodiazepines, Gabapentinoids, and Z-drugs. Dat is goed nieuws voor mensen die veilig medicijnen willen kunnen afbouwen die klachten en problemen door onttrekking kunnen veroorzaken, en ook voor iedereen die hen daarbij zo goed mogelijk wil kunnen helpen. Eén van de praktische hulpmiddelen die in nieuwe Engelse Richtlijnen voor afbouwen worden genoemd zijn de taperingstrips (afbouwmedicatie) waar Peter Groot zich al ruim 15 jaar mee bezig houdt. In de blog 'Taperingstrips: een praktisch hulpmiddel om medicijnen die onttrekking kunnen veroorzaken veilig en op maat af te bouwen' beantwoordt hij de meestgestelde vragen over deze taperingstrips.
113 Zelfmoordpreventie, zijn er nog mensen in Nederland die de organisatie niet kennen? 'Praten over zelfdoding helpt zelfdoding voorkomen' is al 15 jaar de boodschap van 113, en die boodschap krijgt steeds meer aandacht. Elke media-uiting waarin het onderwerp zelfdoding ook maar enigszins aan de orde komt, wordt tegenwoordig voorzien van een balkje met het telefoonnummer en webadres van 113. En onlangs is er in de Tweede Kamer een wet aangenomen die voorziet in blijvend gratis beschikbaarheid van het telefoonnummer 113, en in vele extra miljoenen, te besteden aan zelfmoordpreventie. Die preventie van 113 moet dus wel een doorslaggevend succes zijn, zou je denken. Maar er iets vreemds aan de hand: het aantal zelfdodingen in Nederland is helemaal niet gedaald.
In een blogserie zal Anoeska Dam (overlever, ervaringsdeskundige, professional) ingaan op de soorten van huiselijk geweld, de tactieken die hierbij komen kijken, de patronen, de signalen en gevolgen. Ze zal ook stilstaan bij geweld dat doorgaat na of tijdens de scheidingsperiode. Daarnaast zal ze methodieken, zienswijzen en therapieën uitwerken. Deze en komende blogs behandelen het thema ‘situationeel partnergeweld’ waarbij in deze derde blog wordt besproken welke relatietherapieën hierbij ingezet kunnen worden.
Wat hebben de narcistische persoonlijkheid en de empathische persoonlijkheid gemeen? Vooropgesteld dat het voor beide partijen pijnlijk is om vast te zitten in een disfunctionele relatie; een ziekmakende cirkel van bindingsangst en verlatingsangst. Als er niet gewerkt wordt aan de eigen hechtingsproblematiek en het herstellen van de zelfverbinding, dan maken dit soort relaties ziek, doodziek zelfs, met ernstige psychische problemen en slachtofferschap als gevolg.
In een blogserie zal Anoeska Dam (overlever, ervaringsdeskundige, professional) ingaan op de soorten van huiselijk geweld, de tactieken die hierbij komen kijken, de patronen, de signalen en gevolgen. Ze zal ook stilstaan bij geweld dat doorgaat na of tijdens de scheidingsperiode. Daarnaast zal ze methodieken, zienswijzen en therapieën uitwerken. Deze en komende blogs behandelen het thema ‘situationeel partnergeweld’ waarbij in deze eerste blog wordt besproken wat we daar onder verstaan.

Archief

Thema's