Psychofarmaca

In de editie van 25 mei 2021 publiceerde JAMA een rapport met daarin een vergelijking van de werkzaamheid van twee medicijnen voor de behandeling van peuters en kleuters met de diagnose ADHD. Zowel Methylfenidaat als Guanfacine werden als "gunstig" beoordeeld. In een begeleidend redactioneel artikel verhaalde JAMA hoe deze overzichtsstudie van patiëntendossiers bijdroeg aan wetenschappelijke onderbouwing van de huidige voorschrijfpraktijken. Dit was aanleiding voor dit nader onderzoek.
"Een roos met eender welke andere naam zou even zoet ruiken", sprak Julia. Tegenwoordig zou ze zeggen: "Xanax onder elke andere naam is nog steeds Xanax". Waarom krijgt Xanax alle eer? De huidige focus van de medische gemeenschap, media en wetgevers op Xanax zal niet het soort verandering teweegbrengen dat nodig is om het verloop van de benzodiazepine-epidemie te veranderen.
JA Carter-Winward is dichter, literair romanschrijver, toneelschrijver, performer en beeldend kunstenaar. Een tijdje nadat ze volledig gestopt was met psychofarmaca, ontwikkelde ze verschillende neurologische bewegingsstoornissen die nog steeds van invloed zijn op elk facet van haar leven; haar schrijverschap, haar publieke leven en haar menszijn. In deze blog vertelt ze ongenuanceerd maar ook oprecht hoe geen enkele arts haar leed erkende. "Akathisia: rusteloosheid en het gevoel dat je niet stil kan zitten, toch?" Niet helemaal. Niet helemaal. Deze vraag komt zo’n beetje overeen met: "Oh, kanker: je verliest wat gewicht, is het niet?".
Onderzoekers constateerden dat veel patiënten die gediagnosticeerd zijn met schizofrenie of verwante stoornissen en langdurig antipsychotica gebruiken, met deze middelen willen minderen of stoppen mét professionele begeleiding.
J.A. Carter-Winward schrijft blogs over acathisie en herstel. Ze merkt dat door te vertellen hoe ze zover gekomen is, bij sommige mensen die nog wanhopig op zoek zijn naar begeleiding, haar ervaringen met gevoelens van ongeloof, afwijzing en/of soms woede beantwoord worden. Daarom neemt ze je in deze blog mee naar het verleden, om je te kunnen laten begrijpen dat er verschillende stadia zijn in ziekte en herstel. Ze beseft dat we ons allemaal in verschillende stadia van herstel bevinden. Maar hoopt ze, waar je je ook bevindt in het proces, vind je wellicht iets waardevols in mijn verhaal - of je nu medicijnen gebruikt, aan het ontwennen bent, een steunfiguur bent, een medische of geestelijke zorgverlener bent, of iemand die lijdt aan chronische of acute letsels.
Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat maar ongeveer 15% van de mensen meer opknapt van antidepressiva dan van een placebo. De overige 85% wordt onnodig blootgesteld aan de schadelijke effecten van de medicatie. Hoe kunnen we die kleine groep mensen bepalen voor wie de medicijnen wel effectief lijken te zijn? Een recente poging is farmacogenomisch testen. Hierover gaat dit onderzoek.
Introductie van het International Antidepressant Withdrawal Project. Deze website helpt mensen een volledig geïnformeerde beslissing te nemen over het nemen van antidepressiva. Het bespreekt mogelijke gevaren van antidepressiva, geeft advies over afbouwmethoden en biedt ondersteuning bij ontwenning en herstel.
Psychedelica zijn in toenemende mate een trendy medische behandeling. Maar zijn ze ook iets meer dan een krachtige vorm van slangenolie, of een recreatieve ervaring? Hebben ze objectieve gezondheidsvoordelen? Kunnen we erop vertrouwen dat ze veilig zijn? Deze vragen moeten dringend worden beantwoord, want het aantal mensen dat wordt verleid of overgehaald om deze stoffen te gebruiken, neemt toe. Moncrieff vestigt de aandacht op enkele van de problemen die de huidige populariteit van deze psychedelische middelen oproept.
Onderzoekers ontdekten dat de werking van SSRI's het aantal suïcidepogingen bij mensen tot de leeftijd van 24 jaar doet toenemen. Ze hebben geen preventieve werking voor welke leeftijd dan ook, zelfs niet bij mensen met een hoog risico op suïcide.