Psychofarmaca

We zijn er aan gewend geraakt om te geloven dat het medische systeem alle antwoorden heeft op onze geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen. Maar als het gaat over mensen die psychiatrische medicijnen gebruiken en ervan af willen, kunnen psychiatrische afdelingen en detox-klinieken nog veel van onze online-gemeenschappen leren op het gebied van ervaringskennis en collegiale steun.
In mei 2020 schreven we over het Hurdalsjøen Recovery Centre, een particulier psychiatrisch herstelziekenhuis ongeveer veertig minuten ten noorden van Oslo. Het ziekenhuis werd opgericht door Ole Andreas Underland met als doel patiënten desgewenst medicatievrije zorg te bieden en ondersteuning bij het afbouwen van psychiatrische medicatie. Bob Whitaker spreekt met Ole Andreas om het succes van de baanbrekende aanpak van het Hurdalsjøen Recovery Centre te bespreken dat desondanks met de toekomst wordt bedreigt. Een voorbeeldziekenhuis dat precies werkt zoals patiënten, VN en WHO wensen, kan zomaar haar deuren moeten sluiten...
Onderzoeker Mark Horowitz ontkracht in aantrekkelijke video vormgegeven door After Skool de mythe van lage serotonine in relatie tot antidepressiva en vertelt over ontwenning, misdiagnostiek, veilig afbouwen, placebo effect en de werking van antidepressiva.
Ontwenning van antidepressiva komt vaak voor. Bij ongeveer de helft van de mensen die ermee te maken krijgen, kan de ontwenning ernstig zijn. Het is echter moeilijk te voorspellen wie ontwenning zal ervaren. Daarom hebben onderzoekers een overzicht gemaakt van de bestaande gegevens om een antwoord te vinden op de vraag: Welke factoren verhogen het risico op ontwenning na het stoppen met antidepressiva?
Samenvatting publicatie van Aftab en Sharma. Het artikel, getiteld "How not to think about biomarkers in psychiatry", waarschuwt voor vereenvoudigde aannames en benaderingen. De filosofische psychiaters zetten enkele conceptuele overwegingen uiteen die meer doordacht inzicht kunnen stimuleren in wat biomarkers ons eigenlijk écht kunnen vertellen over psychisch lijden.
In een nieuwe studie werden kinderen die een diagnose ADHD kregen vergeleken met kinderen die dezelfde symptomen hadden maar geen diagnose kregen. Degenen die een diagnose kregen, hadden slechtere resultaten op vijf indicatoren van levenskwaliteit en hadden meer kans op zelfbeschadiging. Dit lijkt in lijn te zijn met eerdere onderzoeken...
Veel ontwenningsverschijnselen van antidepressiva komen nagenoeg overeen met symptomen van angst of depressie. Dit maakt het lastig om ontwenning te onderscheiden van terugval. Onderzoekers Horowitz en Taylor adviseren hoe het verschil te zien.
Fascia (bindweefsel) is een vezelig web dat zich uitstrekt tot in elke structuur en elk systeem van ons lichaam. Fascia speelt een sleutelrol bij het doorgeven van hormonen en neurotransmitters en is daarom diep verweven met het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Gebrek aan beweging, veel emotionele stress, lichamelijk letsel, ontwenning van psychofarmaca en in het verleden opgelopen trauma's kunnen leiden tot verkleving of verharding van fascia. Door bewustwording van waargenomen veranderingen en af te leren stemmen op veiligheidssignalen kan een groter gevoel van verbinding tussen lichaam en geest ontstaan.
Laura Delano, mede-oprichter van The Withdrawal Project en The Inner Compass Initiative, stopte met psychiatrische medicijnen na langdurig gebruik. Dit leverde haar veel onttrekkingsklachten op, ook nog jaren na dato. Toch heeft ze door alles wat er na de jaren binnen de psychiatrie in haar leven is gebeurd, meer vertrouwen gekregen in haarzelf en in het vermogen van ieder mens om zichzelf te helen en te transformeren dan ooit tevoren. Een verhaal van hoop.