Psychofarmaca

Een blog over afhankelijkheid van een voorgeschreven benzodiazepine en het bagatelliseren ervan. “Hij was niet geïnteresseerd in het onderzoek dat ik had gedaan en mijn bevindingen. Ik vond verhalen, artikelen, blogs, video's, podcasts, boeken, publicaties en mensen die zich inzetten om mensen met soortgelijke klachten als ik door de kwelling heen te helpen. Mijn arts bekeek of overdacht er niets van. Ik ervoer ontwenning en had te maken met een onttrekkingssyndroom. Mijn geval was er een schoolvoorbeeld van. Desondanks richtte mijn arts zich alleen op wat híj wist. Híj maakte zich geen zorgen.”
Een zeer informatief artikel waarin kort en op begrijpelijke wijze werking, bijwerkingen, afhankelijkheid, afbouwen en onttrekkingsverschijnselen aan de orde komen. Een goed uitgangspunt als u meer wilt weten over benzodiazepines (benzo’s) ofwel de ‘Pammetjes’. De auteur heeft een graad in biologische wetenschappen en een doctoraat in farmacologie.
Tussen 1999 en 2016 was er een toename van het aantal zelfdodingen in de VS met 30%. Deze stijging deed zich voor in een tijd waarin een steeds groter aantal mensen een behandeling in het kader van de geestelijke gezondheidszorg kreeg. Wetenschappelijke fact-check door Whitaker over “suïcide in het Prozac-tijdperk”.
Onderzoekers vermoeden dat de farmaceutische industrie er belang bij had om de term "stopzetting" of "discontinuatie" te gebruiken om de ernst van de lichamelijke afhankelijkheid en ontwenningsverschijnselen te verbergen die veel mensen die antidepressiva verminderen ondervinden.
JA Carter-Winward is dichter, literair romanschrijver, toneelschrijver, performer en beeldend kunstenaar. Een tijdje nadat ze volledig gestopt was met psychofarmaca, ontwikkelde ze verschillende neurologische bewegingsstoornissen die nog steeds van invloed zijn op elk facet van haar leven; haar schrijverschap, haar publieke leven en haar menszijn. In deze blog vertelt ze ongenuanceerd maar ook oprecht hoe geen enkele arts haar leed erkende. "Akathisia: rusteloosheid en het gevoel dat je niet stil kan zitten, toch?" Niet helemaal. Niet helemaal. Deze vraag komt zo’n beetje overeen met: "Oh, kanker: je verliest wat gewicht, is het niet?".
De remmende werking van antidepressiva op de bloedstolling is al lange tijd bekend. Dit artikel beschrijft een casus over spontaan bloedend tandvlees door psychiater Marcello Maviglia van Mad in Italy. Onderaan het artikel wordt verwezen naar enkele artikelen die andere vormen van bloedingen in relatie tot antidepressiva beschrijven.
Post SSRI Seksuele Disfunctie (PSSD) is een sterk gestigmatiseerde, onderbelichte en ondergerapporteerde seksuele gezondheidstoestand. PSSD is een slopende en vaak permanente aandoening die ontstaat na SSRI- en SNRI-medicatiegebruik en wordt gekenmerkt door een verlies van seksueel gevoel en functie. Daarom horen alle zorgverleners zich bewust te zijn van PSSD en de veelzijdige gevolgen die deze aandoening heeft op het leven, de relaties en het welzijn. Vandaar dit webinar.
Onderzoekers Mark Horowitz en David Taylor geven richtlijn voor het (hyperbolisch) verminderen of stoppen van psychiatrische medicijnen.
Het verlies van plezier en seksuele bevrediging zou de prijs kunnen zijn die betaald wordt voor het gebruik van antidepressiva, volgens een nieuwe studie. Onderzoekers ontdekten dat gezonde mensen die minder dan een maand de SSRI escitalopram (Lexapro) namen, minder reageerden op zowel positieve als negatieve ervaringen en verhoogd kans hadden op seksuele disfunctie.