Internationaal ontwenningsproject voor antidepressiva

Voors en Tegens opschrijven zodat je een bewuste keuze kunt maken..

Door MIA-redactie – 24 juli 2017

Het International Antidepressant Withdrawal Project helpt mensen een volledig geïnformeerde beslissing te nemen over het nemen van antidepressiva. Het bespreekt de gevaren die verbonden zijn aan het nemen van antidepressiva, geeft advies over afbouwmethoden en biedt ondersteuning bij ontwenning en herstel. De site biedt informatie en discussie over: alternatieve geneeswijzen; de laatste media over medicijnen, Big Pharma, neurowetenschap, en gezondheid; spirituele en psychische zaken, en muziek, humor en opbeurende verhalen uit het nieuws.

De website van het International Antidepressant Withdrawal Project is verdeeld in zes secties:

  • Inleiding: Een kort overzicht van antidepressiva, hoe ze werken en de meest voorgeschreven medicijnen
  • Bijwerkingen: Een korte beschrijving van hoe antidepressiva een negatieve uitwerking kunnen hebben op lichaam en geest
  • Gevolgen: Informatie over bijwerkingen, “poop-out” ofwel tolerantie, en Protracted Withdrawal Syndrome (verlengd ontwenningssyndoom) of SSRI Discontinuation Syndrome (SSRI-discontinueringssyndroom)
  • Leven na antidepressiva: Een kort overzicht van het traject en het verloop van genezing van de gevolgen van antidepressiva
  • Afbouwen: Begeleiding bij het taperingproces, inclusief een taperingsschema vanaf 20 mg Seroxat, Paxil, Citalopram en Celexa
  • Forum: Een plek om te praten over het afbouwen van antidepressiva. Het forum is niet langer actief, maar kan worden geraadpleegd als een nuttig archief van informatie. Onderwerpen zijn onder andere afbouwen, omgaan met ontwenning en alternatieve geneeswijzen.
  • De website bevat ook video’s en blog posts over bijwerkingen en ontwenningsverschijnselen van antidepressiva. De site is beschikbaar in het Frans, Pools, Spaans en Nederlands. Het forum bevat chats voor Spaans-, Frans- en Poolssprekenden.

***Gepubliceerd op Mad in America, 24 juli 2017. Vertaald door MitN***

Mad in America host blogs van een diverse groep schrijvers. Deze berichten zijn bedoeld als een openbaar forum voor discussie over de psychiatrie en haar behandelingen. De geuite meningen zijn die van de schrijvers zelf.

Vorig artikelVan wondermiddel tot catastrofe: Mijn Seroquel-verhaal
Volgend artikelHoe ontwenning van antidepressiva onderscheiden van terugval?