Volledige vertalingen

Op deze pagina vindt u volledig naar Nederlands vertaalde artikelen van het platform “MIA Global”. 

In een nieuwe studie werden kinderen die een diagnose ADHD kregen vergeleken met kinderen die dezelfde symptomen hadden maar geen diagnose kregen. Degenen die een diagnose kregen, hadden slechtere resultaten op vijf indicatoren van levenskwaliteit en hadden meer kans op zelfbeschadiging. Dit lijkt in lijn te zijn met eerdere onderzoeken...
Volgens een nieuwe meta-analyse is lichaamsbeweging net zo goed als antidepressiva voor de behandeling van lichte tot matige depressies. Het ‘probleem’ van lichaamsbeweging is echter dat het meer inspanning vraagt.
Trainingsvideo voor behandelaren, patiënten en hun naasten, van het IIPDW met Dr. Mark Horowitz en ervaringsdeskundige Stevie Lewis. De video leert u over hoe ontwenningsverschijnselen zich manifesteren, hoe ermee om te gaan en hoe ze te voorkomen door veilig een antidepressivum af te bouwen. Hoe je dat kunt doen, wordt uitgebreid toegelicht in de video.
Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat maar ongeveer 15% van de mensen meer opknapt van antidepressiva dan van een placebo. De overige 85% wordt onnodig blootgesteld aan de schadelijke effecten van de medicatie. Hoe kunnen we die kleine groep mensen bepalen voor wie de medicijnen wel effectief lijken te zijn? Een recente poging is farmacogenomisch testen. Hierover gaat dit onderzoek.
Deze 3e editie van het jaarlijkse AD4E festival brengt een complete dag vol lezingen, presentaties, gesprekken en dichtkunst door mensen van heinde en verre die gemeen hebben dat ze veranderingen binnen de psychiatrie bevorderen. Met sprekers Prof. John Read, Prof. Joanna Moncrieff, Dr. Gabor Maté, Prof. Peter Kinderman, Dr. James Davies en vele anderen op het programma, belooft het een interessante en leerzame dag te worden.
Een rapport van de Britse organisatie Victim Focus gaat in op de ervaringen van vrouwen die steun zochten nadat ze seksueel geweld hadden ondergaan. Een psychiatrische diagnose van de vrouwen die steun zochten kwam vaak voor. Veel vrouwen schreven over hun ervaring dat ze tot een crisispunt moesten komen voordat ze hulp kregen. De aandacht verschoof zo van de dader naar het slachtoffer. Het maakte wat de vrouw had moeten doorstaan tot iets dat in haar éigen hoofd zit.
Onderzoekers Moncrieff en collegue, waaronder Mark Horowitz, publiceerden onlangs een paper, waarover wij op onze website schreven. Er werd vastgesteld dat het idee dat depressie wordt veroorzaakt door een lage serotonine- of verminderde serotonine-activiteit niet wordt ondersteund door wetenschappelijke onderzoeken, terwijl het wel als zodanig aan mensen werd gecommuniceerd. Er kwam kritiek vanuit de beroepsgroep, waarop Moncrieff en Horowitz in dit artikel reageren. Geen van de experts die het onderzoek bekritiseerden of zich haastten om het gebruik van antidepressiva te verdedigen, erkende dat er andere manieren zijn om depressie te begrijpen en er andere benaderingen zijn om mensen die eraan lijden te helpen.
Internal Family Systems (IFS) is een therapeutisch model dat het idee van een "mono-mind" verwerpt ten gunste van een meervoudige benadering waarbij elke persoon wordt beschouwd als drager van drie verschillende groepen "delen" die elk gevormd zijn door ervaringen uit het verleden. Deze delen kunnen getraumatiseerde innerlijke kinderen en andere "ballingen" omvatten, maar ook "beschermers" (de reactieve "brandweerlieden" en proactieve "managers"). Het belangrijkste deel is de "zelf" omdat het kan helen.
Een zeer informatief artikel waarin kort en op begrijpelijke wijze werking, bijwerkingen, afhankelijkheid, afbouwen en onttrekkingsverschijnselen aan de orde komen. Een goed uitgangspunt als u meer wilt weten over benzodiazepines (benzo’s) ofwel de ‘Pammetjes’. De auteur heeft een graad in biologische wetenschappen en een doctoraat in farmacologie.
Farmaceutische bedrijven hebben social media-influencers gevonden als een directe vorm van communicatie met de consumenten. Dit biedt zowel kansen als uitdagingen voor de verschillende betrokken partijen, zoals uiteengezet in dit onderzoek door Willis en Delbaere.

Archief

Thema's