Ons zevende kwartaalthema gaat over ‘Complexe PTSS en dissociatieve symptomen’.

Veel medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg zijn opgeleid in de behandeling van enkelvoudige traumatische gebeurtenissen. In het geval van complex trauma en dissociatieve symptomen komen de cliënten echter in therapie met een uitgebreide traumageschiedenis die vaak al in de kindertijd begint en doorloopt tot in de volwassenheid met vele onderliggende factoren, zoals persoonlijke, relationele, maatschappelijke of culturele averijen. Cliënten hebben naast een zeer pijnlijke geschiedenis ook goed ontwikkelde verdedigingsstructuren om zichzelf tegen die pijn te beschermen.

Complexe PTSS en dissociatieve symptomen kunnen ontstaan als gevolg van een zich herhalend ontwikkelingstrauma of verwaarlozing en door aanhoudende sociale stress ten gevolge van gepest worden, discriminatie, politiek geweld of het verdriet om als vluchteling gescheiden te zijn van familie en land.

Een compassievolle behandelwijze erkent dat dissociatie een aangeleerde gedraging is die de cliënt ooit hielp om te overleven en om het hoofd te bieden aan een bedreigende omgeving. Dissociatie is zowel een ingebouwd fysiologisch overlevingsmechanisme als een psychologische verdedigingsstructuur. Het helpt iemand om zich los te koppelen van de realiteit van bedreigende ervaringen. Na verloop van tijd kan dissociatie echter een goed onderhouden, disfunctionele tweedeling worden tussen het deel van het Zelf dat een “normaal leven” probeert te leiden en het deel van het Zelf dat trauma-gerelateerde informatie vasthoudt.

Lees meer in het verdiepingsartikel Complexe PTSS en dissociatieve symptomen.

De schrijfster van het kwartaalthema, Dr. Arielle Schwartz, heeft bekendheid verworven met haar werk voor herstel van PTSS en complex trauma. Ze weet op heldere, beknopte wijze zeer complexe onderwerpen te verwoorden.

Vorig artikelReactie van hersenen op trauma is adaptief, niet pathologisch, stelt onderzoeker
Volgend artikelA Disorder for Everyone! – Online festival