9 Tools om je stress te verminderen

2 lieveheersbeestjes kijken in de spiegel (een dauwdruppel).

Stress is niet altijd gezond voor de mens. Door gerichte aandacht te geven aan je gedachten, gevoelens en gedrag, kun je stress verminderen. Vroeger dacht men dat ons DNA ons gedrag en onze fysieke kenmerken bepaalde. Nu niet meer. Nieuw wetenschappelijk onderzoek laat zien dat veel genen elke dag “aan” en “uit“ kunnen worden gezet door je gedachten, gevoelens en levensinstelling aan te passen. Dit maakt veel verschil uit voor de conditie van je lichaam. Elke gedachte die je hebt, wordt door je lichaam opgevangen. Ze beïnvloeden het wel of niet ontstaan van eiwitten, die onder andere betrokken zijn bij je immuunsysteem, hersenfuncties, voedingsopname en hormonaal stelsel.

De schrijfster van deze blog en tevens auteur van ons kwartaalthema ‘Epigenetica – regie over onze eigen genen’ geeft op basis van haar wetenschappelijke expertise, persoonlijke ervaring en terugkoppelingen uit haar praktijk, praktische tools die je zelf geleidelijk aan elke dag toe kunt passen. Door zelf de regie te pakken, dwing je de hersenen om anders te gaan werken zodat er nieuwe verbindingen ontstaan.

Door Lianne Hermers, 30 september 2023

Opbouw blog

Introductie
Tool 1: Verminder acuut je stress
Tool 2: Onderzoek jezelf
Tool 3: Onderzoek je gedachten
Tool 4: Onderzoek je gevoelens
Tool 5: Overwin irritaties en geluiden
Tool 6: Leef gezond
Tool 7: Blijf jong terwijl je ouder wordt
Tool 8: Leer de kracht van visualisatie
Tool 9: Leer omgaan met moeilijke situaties
Conclusie

N.B.: Deze blog is ook te downloaden als gratis e-book.

Introductie

Wij mensen zijn best goed bestand tegen grote druk uit onze omgeving. Wanneer deze druk te hoog wordt, keert onze stressreactie zich tegen ons lichaam en kunnen zowel psychische als fysieke beschadigingen ontstaan, in de vorm van ziekten en klachten. Snel verouderen is daarvan ook een gevolg. Elke keer wanneer je angstige of zorgelijke gedachten hebt en je daarbij ook emotioneel voelt, schakelt je lichaam de vecht-vlucht stand in, om je lichaam voor te bereiden om zo snel mogelijk te kunnen handelen en veilig te zijn.

Vierentwintig uur per dag houden je cellen zich bezig met vernieuwing. Ongeveer 90% van de energie van een cel wordt onder normale omstandigheden gebruikt voor het opbouwen van nieuwe eiwitten en de vorming van nieuw DNA en RNA. Zodra je hersenen een dreiging signaleren, wordt het bouwproces en de vernieuwing stopgezet of vertraagd. Tijdelijk is deze stressreactie heel belangrijk, als je bijvoorbeeld moet vluchten voor een leeuw. Wanneer de stress niet afneemt en chronisch wordt, zijn de gevolgen rampzalig, omdat opwinding dan omslaat in uitputting. Je lichaam blijkt dan niet meer in staat te zijn terug te keren naar de normale processen die belangrijk zijn voor celgroei. Dit heeft ook een effect op je weerstand. Je immuunsysteem werkt minder goed waardoor de kans op klachten en ziekten toeneemt.

Bij positieve stress, zoals bij mensen die beter willen presteren, zijn positieve gedachten en gevoelens nodig. Zij zijn niet bezig met zich zorgen te maken óf het wel gaat lukken. Zij stellen zich voor dát het gaat lukken en houden zich bezig met wat er voor nodig is om het te laten lukken. Zolang je ergens aan werkt waar je plezier in hebt, maakt je lichaam gezonde stoffen aan en verlopen de processen in je cellen optimaal. Dit gebeurt bij positieve gedachten en gevoelens.

Kijk eens op deze kaart om te zien wat er chemisch gebeurt in elke cel van je lichaam. Indrukwekkend niet? Niet zo gek dat wanneer je veel stress hebt, er hier iets mis gaat.

Tool 1: Verminder acuut je stress

Als emoties en gevoelens sterk zijn, kun je dat zien aan de verandering in het patroon van ons hartritme. Met de emWave, ontwikkeld door het Heartmath instituut dat onderzoek doet naar hartcoherentie, kun je zelf je hartritme meten en zien hoe groot je stress op elk moment is. Om je stress te verminderen heb je niet perse het apparaat nodig, het toepassen van de oefeningen is al voldoende, al helpt het je misschien wel om je stressmomenten inzichtelijker te maken.

Wanneer je onderstaande instructies toepast, blijkt volgens onderzoek dat je stress acuut vermindert.

 • Denk wanneer je je gestrest voelt aan de kleur groen of kijk naar de kleur groen. Maak wat vaker een wandeling in de natuur, daar is veel groen.
 • Adem een paar keer dieper in en uit. Concentreer je daarbij op je ademhaling en ervaar het gevoel van die ingeademde zuurstof in je hoofd. Kleine tinteling.
 • Denk aan liefde, zoals liefdevolle situaties uit het verleden of aan (je) kinderen, dierbaren, baby’s of jonge dieren. Liefde is de tegenhanger van angst en zal direct je stress verminderen.

Tool 2: Onderzoek jezelf

Om je stress definitief en effectief te verminderen, is het belangrijk te onderzoeken hoe jouw gewoonten zijn, hoe je gedrag is, hoe je manier van denken gevormd is en wat je voelt in situaties. Negatieve gedachten en gevoelens ontstaan vaak vanuit angst. Ook negatieve ervaringen uit het verleden veroorzaken dat je misschien reageert vanuit emotie en achteraf spijt hebt. Oordeel je veel over jezelf of anderen? Vanuit gedragspatronen ontstaan gewoonten, misschien zijn er die je wilt doorbreken? Om daar een begin mee te maken, is het handig om te kijken hoe je tegen jezelf aankijkt.

Zet een aantal gewoontes op papier. Vervolgens kijk je naar de voor- en nadelen en schrijf je die erachter. Wanneer je er zo naar kijkt, staat er dan iets tussen waar jij jezelf aan stoort? Gedrag waarvan je zelf zou willen dat je daar anders in bent? Of welk positief gedrag herken jij bij een ander en zou jij zelf ook graag willen? Om jezelf vragen te stellen, gebruik je woorden als wie, wat, waarom, waar en hoe. Bijvoorbeeld:

 • Wie heeft er voordeel of nadeel van mijn gedrag?
 • Wat zou een betere gewoonte kunnen zijn?
 • Waar stoor ik me aan?
 • Wanneer ga ik het veranderen?
 • Waarom zou ik het veranderen?
 • Hoe kan ik het veranderen?

Tool 3: Onderzoek je gedachten

Wat denk je de hele dag?

In het begin is het lastig om daar goed zicht op te krijgen, dus je zult er ook weer een (digitale) reminder (bv je telefoon) voor kunnen gebruiken. Ga een paar keer per dag evalueren waar je allemaal aan gedacht hebt. Hier zie je enkele voorbeelden:

 • Zijn het positieve of negatieve gedachten?
 • Gaan ze over het verleden of over de toekomst?
 • Brengen ze je verder in het leven of juist achteruit?
 • Zijn ze beschermend of juist dwingend, veel moeten?
 • Oordelend of pessimistisch over de toekomst?

Praat tegen je gedachten. Bedenk dat er in je hoofd een vergadering gaande is. Jij gaat er vanaf nu aan deelnemen en bent de voorzitter! Kijk eens of je aan afzonderlijke gedachten een persoon kunt koppelen. Zoals bv: iemand die oordeelt, iemand die een droom heeft, iemand met een probleem, iemand die kritiek levert, iemand die bang is, iemand die beslissingen neemt en iemand die het gaat uitvoeren. Iemand die twijfelt misschien?

Ga hierna in gesprek, desnoods zet je het op papier. Vraag aan elke “persoon”:

 • Wat is je functie?
 • Met wie werk je samen?
 • Hoe werk je samen?

Deze techniek heet Voice Dialogue. Een variant hierop lees je op Big Mind. Op deze manier krijg je meer zicht op je gedachten en kun je ze, door ze als een persoon aan te spreken, gaan veranderen. Besluit ook als voorzitter dat er ‘s nachts geen overleg wordt gevoerd en verzet deze vergadering naar de volgende dag, wanneer het jou beter uitkomt dan midden in de nacht.

Tool 4: Onderzoek je gevoel

Gedachten en gevoelens zijn vaak aan elkaar gekoppeld. Wat voel je als je ergens aan denkt? Of welke gevoelens roepen beelden bij je op. Het zien van iets, een situatie of een voorwerp, de woorden die iemand zegt, een geur die je ruikt, het gedrag van een ander? Veel gevoelens komen voort uit angst.

 • Vraag je eens af: Waar ben ik bang voor of waar maak ik me zorgen om?

Beschrijf die angst door hem te onderzoeken. Kijk de angst als het ware diep in de ogen. Dit kun je doen door letterlijk de angst in een doorzichtig potje te stoppen. Bijvoorbeeld bij angst voor spinnen. In plaats van een echte spin kun je ook een foto nemen. Past dat waar je bang voor bent niet in een potje, schrijf de angst(en) dan op, ik bang voor……net zo lang tot je alles hebt opgeschreven. Als je er foto’s voor gebruikt, schrijf dan op achterkant van de foto je angst. Plaats het papier in een grote weckpot zodat je de tekst goed kunt lezen. Kijk er eens goed naar.

Voorbeeld bij angst voor spinnen:

Wat kan er gebeuren wanneer ik een spin zie? Hoe ziet een spin er echt van dichtbij uit? Wat is de kleur? Hoe groot is hij? Is de spin ook bang voor jou?

Wat zou er in het ergste geval nu kunnen gebeuren? Dat de spin over je heen kruipt? En dan? Wat kan er dan gebeuren? Heel belangrijk is, om door te denken bij je angsten over wat er in het ergste geval zou kunnen gebeuren en hoe het dan verder zou gaan. Gebruik telkens de woorden: wat als… De angst voor het gebeuren is meestal erger, dan het gebeuren zelf.

Wat als ik een spin zie? Wat kan er dan gebeuren?

Hij zou over me heen kunnen lopen.

Wat als hij over me heen loopt?

Dan zou hij me kunnen bijten.

Bijten spinnen in Nederland die we in huis hebben?

Opzoeken en kijken om welke spin het gaat.

Wat als blijkt dat hij niet bijt? Wat zou hij dan kunnen doen?

Alleen maar over me heen lopen.

Wat als hij dat doet?

Dat is niet fijn, maar ook geen ramp.

Wat als dat echt gebeurt?

Dan overleef ik het.

Omdat deze gedachten wederom gekoppeld zijn aan gevoelens, is het belangrijk ook hier aandacht aan te geven en te voelen wat de gedachten bij je te weeg brengen. Erken deze gevoelens, ze mogen er zijn.

Kracht van emoties

Tranen van angst hebben een andere samenstelling dan tranen van het lachen.

Positieve emoties die stress verminderen: liefde – compassie – blijdschap – vrede – vertrouwen – acceptatie – tevredenheid – waardering – kracht – waardevol en veilig voelen

Negatieve emoties die stress veroorzaken: spijt – schaamte – zorgen – verdriet – jaloezie – eenzaamheid – weerstand – shock – boosheid – schuld – wanhoop en angst

Tool 5: Overwin irritaties en geluiden

Als andere mensen irritaties bij jou oproepen:

Kijk naar het gedrag van de ander. Vraag je af wat het voordeel voor die ander is dat hij of zij zich zo gedraagt. Kijk dan of jij dat voordeel ook zou willen. Meestal storen wij ons aan overdreven gedrag van een ander, waarvan we zelf wel een beetje zouden willen hebben.

Voorbeeld:

Iemand praat veel tegen je, je komt er haast niet tussen. Jij wilt ook aan het woord komen, maar houd je maar in. Het voordeel voor die ander is dat wanneer er zelf veel gepraat wordt er niet naar jou hoeft te worden geluisterd. Naar iemand luisteren is veel lastiger dan zelf vertellen. Die ander voorkomt daarmee te moeten luisteren naar iets wat diegene niet interesseert of wel kan raken. Het is een beschermingsmechanisme.

Wat is de oplossing?

Jij zou meer voor jezelf op mogen komen en die ander onderbreken om zo ook aan het woord te komen.

Misschien durf je dat niet, toch is het te leren. Zodra je irritaties gaat onderzoeken, blijkt dat de allergie van een ander, jouw uitdaging is. Los je het op, dan ontstaat er een balans en stoort die persoon jou niet meer. De irritatie is voorgoed voorbij en je krijgt sympathie voor mensen die je ergeren. Veroordeel deze mensen niet, denk: “Wat ben ik blij dat ik zo niet ben”. Of nog beter, “wat ben ik blij met wie ik zelf ben”.

Geluiden die je irriteren: Herhaal het geluid in jezelf. Juist de gedachten over het geluid maken dat je er last van hebt.

Tool 6: Leef gezond

Bewegen en wandelen

Wanneer je wandelt worden je beide hersenhelften gelijktijdig en in gelijke mate gestimuleerd. Daardoor ontstaat er een betere uitwisseling tussen beide helften. Vastzittende patronen, die als gevolg van stress of traumatische ervaringen zijn ontstaan, kunnen oplossen. Een halfuurtje wandelen per dag is al voldoende om onze zorgen letterlijk uit ons hoofd te krijgen. Klachten, variërend van kort naar hevig overstuur zijn, tot chronische aandoeningen zoals posttraumatische stress of depressie, zijn te verlichten door te wandelen. Wandelen is dus niet alleen een weldaad voor je lichaam, het is ook zeer bevorderlijk voor je emotioneel en psychisch welbevinden. Wandelen is een weldaad voor lichaam en geest. Bron: Loop je zorgen uit je lijf.

Gebalanceerd eten

Als je meer voedsel eet dan je maag kan bevatten, kun je het niet goed afbreken (zoals een wasmachine die te vol zit onvoldoende ruimte houdt om goed te kunnen wassen). Je maag is net zo groot als je vuist. Eet eens op je hongergevoel, dus niet op vaste tijden. Eet jezelf niet volledig vol en eet voedsel met zoveel mogelijk verschillende (natuurlijke) kleuren.

Op tijd rusten, oftewel de zaag scherp houden

Telkens even rusten wanneer je moe bent en op tijd heel even kort pauze houden, maakt dat je aan het einde van de dag energie overhoudt. Het vermindert stress. Liefde, plezier en lachen is gezond. De tegenhanger van angst is liefde. Hoe meer je deze emotie ervaart, hoe minder stress je zult hebben.

Tool 7: Blijf jong terwijl je ouder wordt

Recent onderzoek toont het keer op keer aan: je lichaamscellen hebben een verbazingwekkend vermogen om zichzelf te herstellen en te vernieuwen. Om in leven te blijven is het noodzakelijk voor je lichaam dat het zich continu aanpast aan veranderende omstandigheden. De huid vervangt zichzelf eens per maand, de binnenwand van de maag om de vijf dagen, de lever eens in de zes weken en het skelet eens in de drie maanden.

Aan het eind van een jaar is 98% van de atomen van je lichaam vervangen. Iedere seconde krijgt je lichaam een nieuwe vorm onder invloed van zogenaamde intelligentie-impulsen.

Zolang nieuwe gewaarwordingen je hersenen voeden, kan je lichaam op nieuwe manieren reageren. Dat is het belangrijkste geheim van de jeugd. Nieuwe kennis, nieuwe vaardigheden, een nieuwe manier om tegen de wereld aan te kijken, het doet je geest en lichaam groeien.

In plaats van de overtuiging dat je lichaam met het verstrijken van de jaren steeds meer in verval raakt, koester de gedachten dat je lichaam zich elk moment vernieuwd. Bron: Deepak Choprah

Onze overtuigingen met betrekking tot het verouderingsproces, hebben een vergelijkbare invloed op ons. Het blijkt ook uit het volgende voorbeeld.

Een aantal gerontologen (medisch specialisten in de wetenschap van de ouderdomsverschijnselen en het ouderenvraagstuk) van Tufsts University bracht een bezoek aan een verzorgingstehuis, selecteerde de zwakste bewoners en onderwierpen ze aan een training gewichtheffen. Binnen 8 weken was er bij hen sprake van gedegenereerd spierweefsel dat zich met 300% had hersteld, het vermogen tot coördinatie en het bewaren van evenwicht verbeterd en over de hele linie was het gevoel actief in het leven te staan teruggekeerd.

Sommige proefpersonen die niet in staat waren zonder hulp te lopen, konden nu ‘s nachts opstaan om naar de wc te gaan, iets wat hun een niet te onderschatten gevoel van waardigheid teruggaf.

Maar het wonderbaarlijkst aan deze prestatie was dat de jongste deelnemer 87 en de oudste 96 jaar was. Dit resultaat was hun hele leven al mogelijk geweest, het enige verschil was een overtuiging.

Wanneer je steeds gaat denken hoe het zal zijn om ouder te worden en je steeds minder zult kunnen, afhankelijk zult worden en in het bejaardenhuis zult eindigen, vergroot je de kans dat deze selffulfilling prophecy uit zal komen.

Andersom wanneer jij denkt dat je ouder wordt en alles wat je nu kunt later ook nog kunt, neemt daarmee de kans toe dat het zal uitkomen. Kijk maar naar sommige oudere mensen en hun leeftijd. Hoeveel zijn er niet die er jonger uitzien dan hun biologische leeftijd of juist andersom? Het verschil zit veelal in de overtuigingen en levensstijl.

Neem voor jezelf een leeftijd in gedachten van zo’n 10 tot 15 jaar terug waarop je je heel krachtig, energiek en levendig voelde. Denk daar zoveel mogelijk aan, liefst een paar keer per dag. Schrijf ook eens op hoe jij wilt dat je leven verloopt na nu. Stel je voor dat je de regisseur bent van de film van jouw leven. Hoe preciezer je het voor je ziet en hoe vaker je dat herhaalt en visualiseert, hoe meer zal uitkomen wat je wilt. Dat wat onze focus heeft, neemt toe of trekken we aan.

Tool 8: Leer de kracht van visualisatie

Uit onderzoek blijkt dat het voor je hersenen niet uitmaakt of je iets echt ziet of het in alleen gedachten ziet. Er worden dezelfde stoffen in je lichaam aangemaakt. Is het mogelijk om jouw spieren te trainen zonder enige fysieke inspanning? Dat je jouw spieren laat groeien met alleen maar mentale oefeningen? Onderzoek laat zien dat het inderdaad mogelijk is.

Spieren trainen met jouw brein

Onderzoek aan een Britse universiteit heeft laten zien dat je zelfs spieren kan laten groeien door te visualiseren. Een ongelooflijk idee wanneer je er eens goed over na gaat denken. Ze hadden twee groepen gevormd en de ene groep ging hun spieren trainen met krachttraining en de andere groep ging tegelijkertijd dezelfde oefening doen, maar alleen in gedachten. Ze gingen het visualiseren en net doen alsof ze hun spieren aan het trainen waren. In een bepaald tijdsbestek had de krachttrain-groep een toename van 30% van spiergroei en spierkracht. De andere groep, die alleen maar gevisualiseerd had, hadden een toename van maar liefst 16%.

Denk je eens even in wat dat betekent?! Je hoeft dus niet eens naar de sportschool om jouw spieren te trainen. Dat is natuurlijk al interessant, maar zou je ziek worden en veel moeten liggen, dan kan het nog veel waardevoller zijn. Met zelfhypnose en visualisatie kun je je herstel enorm vergroten. Door te visualiseren kun je specifieke spieren versterken. Rugklachten kunnen verminderen. Minder pijn is minder stress. Ook wanneer je sport kun je hier een enorm voordeel mee halen, want stel je voor dat je het combineert. Trainen én visualiseren. Jouw spierkracht zal dan met sprongen vooruit gaan.

Kan er ook een nadeel aan visualiseren zijn?

Ja, want voor je hersenen maakt het niet uit of je naar iets kijkt of daadwerkelijk in een situatie bent, zoals bv een oorlogssituatie op het journaal. De effecten op jouw lichaam zijn grotendeels hetzelfde, afhankelijk van de hoeveelheid angst die je voelt. Denk goed na waar je naar kijkt en hoe je je daarbij voelt.

Tool 9: Leer omgaan met moeilijke situaties

Je hoort mensen die iets ernstigs meegemaakt hebben vaak zeggen, dat het ondanks dat het pijnlijk, heel erg of vervelend was, het ze ook iets goeds heeft opgeleverd. Ze zeggen dan: “ik ben er sterker uitgekomen” of “ik heb er veel van geleerd” of “het heeft me meer zelfvertrouwen gegeven”. Zelf zouden ze de verandering nooit hebben gemaakt.

Tegenstellingen zijn polariteiten zoals, goed en slecht, positief en negatief, donker en licht, angst en liefde. Om kracht te ervaren in lastige situaties is het nodig de situatie van twee kanten te bekijken. Wat is er positief aan of welk voordeel geeft het jou? Wat is er negatief aan en welk nadeel geeft het jou?

Een techniek die je hier in kan helpen is het werken met vierkanten. Als mens hebben we verlangens, we willen iets. Ook weten we dat daar vaak weer een keerzijde aan zit. Als je een Ferrari van 2 ton wilt, moet je ook een hoge verzekeringspremie betalen, slurpt hij benzine en ben je niet meer zo blij met de drempels in de weg. Dit is maar een voorbeeld en merk maar eens bij je op, hoe je daar meteen allerlei gedachten over krijgt.

Laten we als voorbeeld nemen dat je arm bent en jij hebt het verlangen om rijk te zijn. Dat verlangen komt voort uit ontevredenheid met je huidige situatie. De onderliggende angst om arm te zijn heeft te maken met onze eerste levensbehoeften als mens: eten, kleding en een dak boven je hoofd. Zet de reden die je kunt bedenken waarom je verlangt om rijk te zijn op een rij.

Schematische weergave hoe je gedachten in een soort 8 kunnen bewegen.
Bron: Lianne Hermers

Jij doet er alles aan en uiteindelijk ben je rijk. Vervolgens kom je erachter dat er ook nadelen zitten aan rijk zijn. De meeste rijken hebben veel stress, omdat ze dagelijks bezig zijn met de angst om hun geld weer kwijt te raken. Ook draagt rijk zijn met zich mee dat je veel verantwoordelijkheid draagt en heb je daar wel zin in? Hoe zit het dan met je vrije tijd? Het kan zijn dat je op een gegeven moment denkt: ik zou willen dat ik weer arm was.

Je kijkt naar arme mensen en je herinnert je dat daar ook voordelen aan zitten en je verlangt weer terug om arm te zijn. Je besluit alles weg te doen en verhuist naar een eiland om daar tot rust te komen en eindelijk je boek te schrijven. Toch merk je na verloop van tijd dat je weer zorgen krijgt, tenslotte moeten je rekeningen ook betaald worden. Dan kan het zijn dat opnieuw het verlangen om rijk te zijn weer in je opkomt.

Als je goed kijkt naar deze stappen zie je dat ze een 8 vormen, symbool van oneindigheid. Veel mensen draaien steeds in die 8 rond, vanuit verlangen naar angst en van angst terug naar verlangen. Zet voor jezelf eens op een rij wat je verlangens zijn en zet deze in het vierkant. Kijk dan goed naar de voor- en nadelen en kijk of je je kunt overgeven aan de tegenpolen. Het geheim is, dat je de tegenovergestelde kant zoekt omdat het een verborgen kant is. Zolang er een verborgen gedeelte is, zul je moeite blijven houden met de situatie. Als je hiervan bewust bent, maakt het niet meer uit. Je maakt je van beide zijden los. Je zult situaties gaan herkennen en je ervaart een gevoel van rust en vrede.

Conclusie

Stress is niet altijd gezond voor de mens, je stress verminderen geeft jouw direct resultaat. Dit is mogelijk, door gerichte aandacht te geven aan je gedachten, gevoelens en gedrag. Vroeger dacht men dat ons DNA ons gedrag en onze fysieke kenmerken bepaalde. Nu niet meer. Nieuw wetenschappelijk onderzoek laat zien dat veel genen elke dag “aan” en “uit“ worden gezet door je gedachten, gevoelens en levensinstelling (gedrag, (voor)oordelen en overtuigingen).

Dit maakt veel verschil uit voor de conditie van je lichaam. Elke gedachte die je hebt, wordt door je lichaam opgevangen. Ze beïnvloeden het wel of niet ontstaan van eiwitten, die onder andere betrokken zijn bij je immuunsysteem, hersenfuncties, voedingsopname en hormonaal stelsel.

Door deze praktische tools geleidelijk aan elke dag toe te passen, zul je het positieve effect hiervan gaan merken. Je dwingt hiermee je hersenen anders te gaan werken, waardoor er nieuwe verbindingen ontstaan.

Door de kracht van herhaling van het toepassen van de tools, versterk je deze nieuwe verbindingen en zal je nieuwe gedrag na 60 tot 90 dagen een nieuw automatisme voor je zijn.

Mocht je moeite hebben met het toepassen van de tools, neem dan contact op met iemand die je daarbij kan helpen.

Boek gratis downloaden

Lianne Hermers houdt van praktisch, simpel, en vooral van zelf doen! Haar passie is het onderzoek doen naar kwantumfysica en epigenetica. Als Master of Science in Molecular Genetics is ze auteur van ons kwartaalthema over epigenetica. Ze geeft al enkele jaren lezingen en trainingen op gebied van wetenschap & psychologie. In de afgelopen jaren heeft ze veel onderzoek gedaan naar en tools uitgeprobeerd om minder stress en meer rust te ervaren. Het meest waardevolle wat haar en mensen waar ze dit mee gedeeld heeft in haar praktijk, écht verder heeft geholpen, heeft ze voor je op een rij gezet in een e-book. Gezondheid is een groot goed en rust in je hoofd en hart voelen, is iets waar we veel naar verlangen maar vaak niet vinden. Toch is het mogelijk! In deze blog vind je 9 tools die zeker het uitproberen waard zijn.

Downloaden als gratis e-book

***Deze blog verscheen voor het eerst op Mad in the Netherlands, 1 oktober 2023***

Mad in the Netherlands presenteert blogs van een diverse groep schrijvers. Deze berichten zijn bedoeld als een openbaar forum voor discussie over de psychiatrie en haar behandelingen. De geuite meningen zijn die van de schrijvers zelf.

Vorig artikelWaarom lijkt ‘moe zijn’ het nieuwe normaal?
Volgend artikelKwartaalthema over epigenetica en regie over onze eigen genen