Ons achtste kwartaalthema heeft als onderwerp ‘epigenetica – regie over onze eigen genen’.
De epigenetica veronderstelt dat onze cellen zich in zekere zin ‘herinneren’ wat we hebben meegemaakt (zowel positief als negatief).
We worden geboren met de genen die we hebben, maar leefstijl- en omgevingsfactoren zoals voeding, beweging, stress, liefde, hebben gedurende ons gehele leven een groot effect, zelfs op DNA-niveau.
Hoe genen positief en negatief beïnvloed kunnen worden, hoe onze prilste start en het verloop van onze kindertijd een belangrijke rol daarin hebben en hoe we daar in onze volwassenheid nog verandering in kunnen brengen, lees je terug in dit kwartaalthema. Onderwerpen als stress, denkpatronen (placebo-nocebo), omgevingsfactoren, eenzaamheid en de ziel komen hierbij aan bod.
Met de (wetenschappelijk onderbouwde en ervarings-) kennis die we dankzij het verdiepingsartikel ‘epigenetica – regie over onze eigen genen’ opdoen, zijn we in staat om te begrijpen waarom en hoe we meer regie over onze eigen genen kunnen pakken. Het geeft interessante en hoopvolle inzichten die zomaar eens heel verhelderend kunnen werken voor mensen die in hun volwassenheid worstelen met vervelende ervaringen uit hun kindertijd.
Kennis over epigenetica nodigt absoluut uit tot zelfonderzoek, zelfbegrip en zelfhulp en biedt aan mensen die werkzaam zijn binnen de GGZ kansrijke en hoopvolle inzichten voor hun behandelingen.