In deze lezing, georganiseerd door ISPS-US, bespreekt Robert Whitaker, middels een historisch overzicht en een aantal wetenschappelijke inzichten, waarom de psychiatrische zorg (rondom psychose) radicaal veranderd moet worden. Hij beschrijft enkele proefprojecten die deze gewenste vernieuwing al laten zien.
Door: MIA Overige auteurs – 27 April 2021
Over de organisator en de spreker
ISPS is een internationale organisatie die psychologische en sociale behandelingen promoot voor personen met een psychose (inclusief zij met de diagnose “schizofrenie”). Ze zet zich in voor het bevorderen van opleiding, training en kennis van professionals in de geestelijke gezondheidszorg in de behandeling en preventie van psychotische psychische stoornissen. ISPS-US is de Amerikaanse tak van deze organisatie.
In april 2021 organiseerden zij de online-lezing: Robert Whitaker: The Rising Non-Pharmaceutical Paradigm for “Psychosis”. Whitaker is een meervoudig onderscheiden onderzoeksjournalist. Zijn werk richt zich op geneeskunde en wetenschap. Hij heeft drie boeken geschreven over de geschiedenis van de psychiatrie: Mad in America, Anatomy of an Epidemic en Psychiatry Under the Influence. Robert Whitaker is tevens voorzitter van de Mad in America Foundation.
Over de lezing
Door ISPS-US:
Vanaf de jaren 1980 organiseerde onze maatschappij haar denken en zorgsystemen rond een “ziektemodel”. Dit werd gestimuleerd door de American Psychiatric Association en de farmaceutische industrie. Maar dat verhaal is in duigen gevallen. Het biologische aspect van psychische stoornissen blijft onverklaard; van de diagnoses in de DSM is niet aangetoond dat het werkelijke ziektes zijn; de omvang van “psychische stoornissen” in onze samenleving is toegenomen; en er is steeds meer bewijsmateriaal dat vertelt hoe psychiatrische medicijnen, op lange termijn, de chroniciteit van psychiatrische stoornissen vergroten.
De ineenstorting van dit denkmodel biedt kansen voor radicale verandering. In Noorwegen heeft het Ministerie van Volksgezondheid verordend dat “medicijnvrije” behandeling beschikbaar moeten worden gemaakt voor psychiatrische patiënten in een ziekenhuisomgeving. In Noorwegen is een particulier ziekenhuis geopend dat ernaar streeft chronische patiënten te helpen bij het afbouwen van hun psychiatrische medicijnen, of om te worden behandeld zonder het gebruik van deze medicijnen. In Israël zijn een aantal “Soteria” huizen verrezen, die verblijfsbehandeling bieden aan psychotische patiënten en het gebruik van antipsychotica tot een minimum beperken. Onderzoek naar Hearing Voice Networks levert bewijs voor hun ” doeltreffendheid” om mensen te helpen herstellen. De Open Dialoog behandeling, die in Noord-Finland ontwikkeld werd en waarbij het gebruik van antipsychotica tot een minimum beperkt werd, wordt in veel instellingen in de Verenigde Staten en daarbuiten toegepast. Toelichting MitN: De lezing bestaat uit drie delen. Eerst worden onderzoeken besproken die onderbouwen waarom volledige organisatie van de zorg op basis van het “ziektemodel” niet overeind blijft. Vervolgens bespreekt Whitaker hoe in het verleden, toen er nog geen antipsychotica waren, wel degelijk succesvolle interventies waren. Vervolgens maakt hij de sprong naar het heden en vertelt hij over inspirerende, menswaardige, initiatieven voor mensen met de diagnose psychotische stoornis.
Opbouw lezing
Aanvulling MitN: De online-lezing bestaat uit drie delen. Eerst worden onderzoeken besproken die onderbouwen waarom organisatie van de zorg voor psychotische stoornissen op basis van het huidig “ziektemodel” niet overeind kan blijven. Vervolgens bespreekt Whitaker hoe in het verleden, toen er nog geen antipsychotica waren, wel degelijk succesvolle interventies waren. Vervolgens maakt hij de sprong naar het heden en vertelt hij over inspirerende, menswaardige, initiatieven voor mensen met de diagnose psychotische stoornis. De video eindigt met een Q&A.