Creatieve therapie (boetseren) en paardentherapie in aanvulling op EMDR-therapie

Anja Keijser: Hoe in contact komen met mijn lichaam me hielp bij traumaverwerking

Hoef van paard wordt geïnspecteerd.

Mijn naam is Anja Keijser en ik heb een aantal jaren EMDR-therapie gevolgd in combinatie met boetseertherapie en paardentherapie. Het begon ermee dat ik na een aantal EMDR-sessies gehad te hebben, merkte dat ik vrij agressief werd. Ik kon mijn boosheid, mijn frustratie en mijn angsten nergens kwijt nadat ik over de trauma’s gesproken had. De enige tip die ik in mijn omgeving hoorde, was dat ik een boksbal moest opzoeken om daar tegenaan te slaan. Hoewel dit voor sommige mensen heel helpend kan zijn, voelde dit voor mij niet geschikt.

Door Anja Keijser – 17 juni 2024

Ik ben van mezelf een rustig en totaal niet agressief persoon, van ruzie hou ik helemaal niet, laat staan van vechten. Ik heb meer dan genoeg geweld in mijn leven gekend, ook zelf moeten ervaren, bont en blauw ben ik geweest. Dus toen mij werd voorgesteld om naar een boksschool te gaan, heb ik vriendelijk gemeld dat dit voor mij niet de oplossing was. Ik dacht: “Er moet toch meer wezen. Er zijn toch wel meer mensen zoals ik, die niet van geweld houden?” Dus ik ben gaan zoeken op internet en kwam uit bij creatieve therapie. Aangezien ik niet kan tekenen of schilderen, ben ik maar met klei begonnen.

Boetseertherapie

Voor de allereerste opdracht kreeg ik een hoop klei met de opmerking: “Ga daar maar een bal van maken.” De bal moest wel perfect rond worden, tijd speelde geen rol.

Ik ben hier wel een aantal uren mee zoet geweest, kan ik je vertellen. Maar ik kan ook zeggen dat het mij die tijd meer dan waard is geweest. Het zat namelijk zo, door alle inspanning die ik leverde om die perfecte bal te krijgen, liet ik stukje bij beetje mijn boosheid los. Je kan het je ook zo voorstellen, dat je steeds een beetje boosheid in die bal stopt, waarbij je net zolang door gaat met het maken van die bal, tot je op een punt komt waarbij je uitademt en je lichaam voelt ontspannen. Je schouders zakken van hoog naar laag, je ademhaling wordt rustig, niet meer gehaast, je hartslag kalmeert en de altijd aanwezige alertheid verdwijnt. Daarvoor in de plaats kreeg ik een gevoel dat de zon scheen, alleen voor mij.

Wanneer je klei vastpakt, heb je een stukje aarde in handen. Zodoende werkt boetseren letterlijk aardend. Het helpt je om verbinding te maken met jezelf en de ruimte om je heen. Het werken met klei vraagt de volle aandacht. Doordat het lijf aan het werk wordt gezet, krijgt het hoofd rust. Het brengt je in het hier en nu en haalt je uit toen en straks. De manier waarop je reageert op het boetseren, geeft je informatie over jezelf, als een spiegel. Het confronteert je met je eigen oordelende gedachten, maar het helpt ook om die vervolgens mindful te laten gaan. In Nederland heeft Annemarie Abbing in haar promotieonderzoek wetenschappelijk vastgesteld dat boetseertherapie helpt voor het verminderen van angstklachten. Mijn ervaring sluit daar prima op aan. Ik kwam er echt tot rust door.

Naast boetseertherapie kreeg ik ook nog paardentherapie.

Paardentherapie

Dit hield in dat ik een speciaal hiervoor getraind paard ging verzorgen. Dit lukt echter alleen als je compleet jezelf bent. Alleen dan doet het paard wat je van hem vraagt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je de hoeven moet schoonkrabben bij het paard. Door je hand te laten zakken vanaf de bovenkant van het paard zijn been naar beneden tot zijn knie, weet hij dat je vraagt om jou zijn voet te geven. Ben je niet dicht genoeg bij jezelf of is de muur die je om jezelf heen hebt gebouwd nog te hoog, dan geeft het paard onder geen beding zijn voet aan jou.

Lukt het je wel om helemaal bij jezelf te blijven dan geeft het paard wel zijn voet aan jou en kan je zijn hoeven schoonmaken.

Dit komt doordat een paard op je gevoel en karakter afstemt. Als het ware is een paard jouw spiegel. Het enige wat jij moet doen, is jezelf openstellen en in die spiegel naar je ziel durven kijken. Dat klinkt heel eng en dat zal de eerste keren ook zo zijn. Maar ik heb het gedaan en geloof me als ik zeg: “Het helpt je veel verder”. Je leert namelijk om te kijken en te luisteren naar je eigen gevoel, niet naar wat anderen over je zeggen of van je vinden. Op zulke momenten telt alleen de oordeelloze band tussen jou en je paard.

Hoewel onderbouwd onderzoek naar paardenondersteunende hulp- en dienstverlening is nog te beperkt is om equitherapie evidence-based te noemen, zijn er wel veel positieve geluiden in de wetenschappelijke literatuur te vinden. Ook voor mensen met PTSS. Ook tonen verschillende onderzoeken aan dat de inzet van paarden als co-therapeut vaak betere en snellere resultaten geven dan therapieën zonder paard.

In het begin van de therapie lukte mij nog niets met mijn paard omdat ik nog zo vol zat met wat er allemaal gebeurd was. Precies dus de reden waarom ik deze therapie nodig had in combinatie met de EMDR. Ik zat nog vol in mijn angsten, nachtmerries en boosheid en vooral ook mijn verdriet. Ik heb me met regelmaat afgevraagd: “Waarom ik? Waarom is dit allemaal bij mij gebeurd?”

Geloof me als ik tegen je zeg dat ook jij dat allemaal zult voelen, zoals ook ik dit alles gevoeld heb en, ja, soms nog steeds voel. Maar ik vraag aan je, kijk of je door kunt zetten. Zoek in jezelf naar dat ene lichtpuntje in die godvergeten donkere tunnel waar je jezelf veilig kunt voelen. Het is het waard. Ik hoop dat ook jij dan, net als ik, op een punt komt, waarbij dat kleine lichtpuntje steeds groter wordt. Tot het zo groot is dat je uit die tunnel kunt komen. Dat is zo bevrijdend. Ik ben mezelf nog iedere dag dankbaar dat ik mezelf de kans gegeven heb om door te vechten voor mezelf, hoe zwaar die reis ook is geweest.

Ook jíj bent het waard om verder te mogen leven zonder last te hebben van al je trauma’s. Misschien kan ik jou net dat kleine beetje hoop geven om verder te zoeken met mijn verhaal. Daarom deel ik het hier.

***Deze blog verscheen voor het eerst op Mad in the Netherlands, 17 juni 2024***

Mad in the Netherlands presenteert blogs van een diverse groep schrijvers. Deze berichten zijn bedoeld als een openbaar forum voor discussie over de psychiatrie en haar behandelingen. De geuite meningen zijn die van de schrijvers zelf.

Vorig artikelPasgeborenen blootgesteld aan psychiatrische medicatie tijdens de zwangerschap veel vaker direct medische zorg nodig
Volgend artikelHoe je hechtingsstijl jouw emotieregulatie en relaties beïnvloedt