Dit elfde kwartaalthema gaat over ‘hoe je hechtingsstijl jouw emotieregulatie en relaties beïnvloedt’.

De kern van veilige gehechtheid is dat een kind vertrouwen ontwikkelt dat er voor hem of haar gezorgd wordt in tijden van stress en emotionele nood. Geen enkele ouder is perfect, we missen allemaal wel eens signalen en reageren wel eens verkeerd. Dat is geen probleem wanneer het fundament van basisvertrouwen aanwezig is. Soms echter, beschadigt het vertrouwen van een kind in de ouders doordat zij niet (kunnen) bieden waar het kind behoefte aan heeft. Denk hierbij aan ouders die zelf veel stress doormaken of vol in rouw zijn en er zodoende niet altijd in slagen de aanwezige ouders te zijn die ze willen zijn, of aan ouders die door tekortkomingen in hun kindertijd zelf niet geleerd hebben hoe ze het best op de noden van hun kind kunnen reageren, of aan ernstigere zaken zoals bij agressie, verslaving of manipulatief gedrag van de ouder(s). We spreken dan van onveilige hechting. Zo’n veertig procent van de mensen hebben hiermee te maken. Soms geeft het woord ‘onveilig’ weerstand als er sprake is van weliswaar tekort schietende maar evenwel liefhebbende ouders. Misschien helpt het dan om de woorden ‘onveilig gehecht’ voor ‘niet volledig goed gehecht’ te vervangen om zo toch open te kunnen staan voor de informatie die in dit kwartaalthema wordt verstrekt.

Onze ‘hechtingsstijl’ wordt gevormd in reactie op de emotionele kwaliteit van de relatie die onze primaire verzorgers ons (kunnen) bieden. We weten dat vroege hechtingservaringen de menselijke ontwikkeling sterk beïnvloeden op vele belangrijke gebieden. Denk hierbij aan hoe onze hersenen en ons immuunsysteem zich ontwikkelen, hoe we leren onszelf te reguleren als reactie op zowel prettige als onprettige gebeurtenissen, hoe we leren onze emoties (en behoeften) te ervaren en hoe we erover kunnen communiceren.

Op volwassen leeftijd zeggen onze ervaringen met gehechtheid iets over ons waarnemingsvermogen en begrip in onze relaties. Het beïnvloedt sterk hoe we ons in de regel zullen voelen en gedragen in relaties, waarom we de partners kiezen die we kiezen (en/of waarom we kiezen voor emotionele afstand tot anderen).

Dit kwartaalthema wil je een dieper inzicht geven in hoe hechtingsstijlen zich ontwikkelen en hoe ze je huidige functioneren beïnvloeden.

De schrijver van het kwartaalthema, Dr. Andreas Comninos, is een gepromoveerd klinisch psycholoog met meer dan 15 jaar ervaring. Hij schreef eerder het zeer gewaardeerde artikel ‘Inzicht in jouw Window of Tolerance’ en het verdiepingsartikel ‘Op Weg’ of ‘Weg’ om duidelijk te kunnen krijgen wat écht belangrijk voor jou is.

Vorig artikelCreatieve therapie (boetseren) en paardentherapie in aanvulling op EMDR-therapie
Volgend artikelExistentiële depressie, een zingevingsvraagstuk