Dit dertiende kwartaalthema is samengesteld uit diverse publicaties van de website RxISK.org aangevuld met diverse links naar het webazine Mad in America en wat recentere, voor Nederland meer relevante, cijfers. Dit artikel is met name bedoeld voor de mensen die zich onverklaarbaar veranderd voelen en een verklaring zoeken voor de oorzaak daarvan.

Er zijn voorgeschreven medicijnen die zelfdoding, gewelddadige of agressieve gedachten en handelingen of gedragingen kunnen veroorzaken. Ze kunnen ook alcoholmisbruik of middelenmisbruik uitlokken en zo indirect tot geweld leiden. Hetzelfde geldt als ze ongeremd gedrag veroorzaken of withdrawal akathisia (dat ontstaat na afbouw van het medicijn) dat mogelijk tot geweld tegen de persoon zelf of anderen leidt.

De schrijfstijl van dit artikel is direct van toon. Dit is een bewuste keuze. Normaliter kiezen we voor meer nuance om ook recht te doen aan de mensen die baat hebben bij hun medicijnen. Ervaringsverhalen leren echter dat, wanneer het om dit soort extreme reacties op medicatie gaat, er weinig ruimte voor nuance is. De kracht van dit artikel op zo’n moment is juist dat het durft te benoemen dat deze extreme gedragingen en gevoelens het gevolg van de voorgeschreven medicijnen kunnen zijn en in dat geval niet zo zeer de wens van de persoon zelf. Enkel dat te beseffen kan al levensreddend zijn en tot andere acties en reacties leiden.

Wij wijzen erop dat dit kwartaalthema de mensen met een meer neutrale of goede ervaring met voorgeschreven medicijnen onnodig kan verontrusten. Als jij of je naaste geen last van de medicatie ondervindt op een manier zoals hiervoor beschreven, dan is weten dat het artikel bestaat voor nu voldoende. Mocht het ooit wel relevant worden dan weet je waar je jouw zoektocht naar informatie zou kunnen starten.

Van welke voorgeschreven medicijnen is bekend dat de mogelijke nevenwerking is, dat ze depressie, agitatie en (zelf)moord kunnen veroorzaken? RxISK.org stelde een lijst samen. Dit kwartaalthema gaat daar dieper op in.

Vorig artikelOntwenning en Kindling – Vagevuur en Hel – Hoe deze erfzonden van psychofarmacologie te vermijden