Pesten geeft toename psychiatrische stoornissen

Verdrietig jongetje op de gang terwijl hij achter zijn rug wordt gepest door leeftijdgenoten.

Artikel over een onderzoek naar de psychiatrische gevolgen als volwassene ten gevolge van pesten en gepest worden door leeftijdsgenoten in de kindertijd en adolescentie. Dit artikel bevat een korte samenvatting van de bevindingen uit dit onderzoek en diverse informatiebronnen rondom het thema ‘Pesten’.

Bewerking door MitN redactie van: Whether Bullied or Bullying: Increased Psychiatric Disorders – 15 maart 2013

Over het onderzoek

Op 20 februari 2013 verscheen online op JAMA Psychiatry een (nog steeds actueel) artikel over de resultaten van een onderzoek door Copeland, Wolke, Angold en Costello. Dit artikel kreeg de titel: Psychiatric Outcomes of Bullying and Being Bullied by Peers in Childhood and Adolescence.

Het onderzoek vond plaats onder 1420 deelnemers in North Carolina (VS). Het zag hogere percentages agorafobie (4,6x), gegeneraliseerde angststoornis (2,7x) en paniekstoornis (3,1x) onder slachtoffers van pesten. 

Onder degenen die zowel gepest hadden als slachtoffers waren, vond de studie hogere percentages depressie (4,8x), paniekstoornis (14,5x), agorafobie (26,7x) en suïcidaliteit (18,5x) in zowel de kindertijd als de jonge volwassenheid. 

Dit leidt tot de conclusie dat de effecten van gepest worden direct, meervoudig en langdurig zijn. Hierbij zijn de meest ernstige gevolgen voor diegenen die zowel slachtoffer als pester zijn.

Voor zover de onderzoekers weten, is dit de eerste studie die de invloed van slachtoffer-zijn in de kindertijd op psychiatrische diagnoses en suïcidaliteit bij volwassenen in de toekomst onderzoekt.

***Gepubliceerd op Mad In America, 15 maart 2013. Vertaald door MitN. De vertaling is op meerdere punten gewijzigd.***

Bron: JAMA Psychiatry. 2013;70(4):419-426, Published online February 20, 2013, doi:10.1001/jamapsychiatry.2013.504. (Link)

Een prachtige korte film van Shane Koyczan over het omzetten van pijn en trauma in triomf in plaats van psychiatrie is het ‘To this day project’. De slotwoorden van de film: “Ons leven zal altijd een evenwichtsoefening blijven: dat heeft minder met pijn te maken, maar alles met schoonheid.”

Nederlandstalige bronnen over pesten, plagen en gepest worden:

  • Stichting Stop Pesten Nu is hèt Kennis-, Informatie & Expertisecentrum in Nederland met alle informatie over Pesten & Online Pesten (Cyberpesten). Zij delen, ontwikkelen & brengen kennis samen over pesten & online pesten (cyberpesten) om iedere inwoner in Nederland te voorzien van juiste, tijdige, heldere en relevante inzichten, tips, tools & adviezen om pesten zelf aan te pakken. Zij hebben ook een pagina: “Ik word gepest … ik heb hulp of advies nodig“.
  • Op Pestweb.nl vindt iedereen tussen de 8 en 18 jaar informatie over pesten op school. Je krijgt tips en adviezen om pesten tegen te gaan.
  • Op VPNgids.nl kunnen lezers informatie vinden rondom de gevaren en het herkennen van cyberpesten. Daarnaast zijn er een aantal tips en stappen te vinden met wat je kunt doen als je online gepest wordt of als iemand anderen online pest.
  • De serie Het klokhuis over pesten werd in 2015 op televisie uitgezonden tijdens de Week tegen Pesten. Waarom pesten mensen elkaar en wat kunnen we er tegen doen?
  • Het Vlaamse tv-programma “Karrewiet” zocht uit wat het verschil is tussen pesten en plagen.
  • Het NJi is een nationaal kenniscentrum dat actuele kennis over opgroeien verzamelt, verrijkt, duidt en deelt. Zij brengen kennis onder de aandacht en helpen om die kennis toe te passen. Deze pagina gaat over ‘Wat kan ik doen tegen online pesten?’

Artikelen op Mad in America over pesten:

Op Mad in America kunt u door de zoekterm bullying te gebruiken vele (ook meer recente) artikelen te vinden.

Artikelen over verwante onderzoeken rond het thema pesten:

Engelstalige website rond het thema pesten:

Wij nodigen u graag uit om andere goede informatiebronnen aan ons door te geven middels de contactknop zodat we die aan dit artikel kunnen toevoegen.

Vorig artikelWelkom bij Mad in the UK
Volgend artikelKwartaalthema over ‘Het Onderbuikgevoel’