G-GHIA; online groep voor compassievol lichaamswerk bij chronisch geactiveerd stresssysteem

Vrouw doet thuis qi gong tai chi oefening

Ronald de Caluwé en Saskia Ebus hebben hun expertise en enthousiasme ‘gebundeld’ om volwassenen met GHIA (Global High Intensity Activation) te helpen. GHIA is gerelateerd aan zeer stressvol ervaren situaties in de zeer vroege leefomgeving (prenataal, geboorte, direct na de geboorte en/of in de eerste levensjaren). Voor mensen met GHIA is het lastig om met het lichaam te werken en ook om in het lichaam aanwezig te kunnen zijn. Het lichaam ‘doet vaak moeilijk’: doet pijn, is schrikachtig, hyperalert, onrustig, of altijd moe…

Door Saskia Ebus en Monique Timmermans – 1 maart 2024

Ronald en Saskia startten op 8 maart 2024 met een rustige, veilige online groep op vrijdagochtenden voor compassievol lichaamswerk. De online lessen worden wekelijks via Zoom gegeven op vrijdagmorgen om 9.30 uur en duren tot 10.15 uur. Wie wil, kan daarna online blijven om, na een moment van rust, vragen te stellen aan Ronald en Saskia over de les of over GHIA of om ervaringen te delen.

Er worden Qigong-oefeningen gedaan op een heel zachte manier, werkelijk compassievol lichaamswerk. Wekelijks zijn er 20 tot 25 deelnemers. Zij ervaren de lessen als erg positief zoals uit een recent gehouden enquête blijkt.

Vanaf 1 oktober 2024 worden er tevens lessen op de dinsdagochtend gegeven. Ook krijgen de lessen een meer wisselende inhoud.

De groep is opgericht omdat het voor mensen met GHIA lastig kan zijn om een passende vorm van lichaamsbeweging te vinden, waarin aandacht is voor:

  • De samenhang tussen lichaam, gedachten en gevoelens;
  • Het feit dat ook moeilijke onderwerpen met lichtheid benaderd kunnen worden;
  • Het gezond(er) leren omgaan met GHIA mogelijk is en dat dit geduld en een compassievolle houding vraagt;
  • De thema’s die bij GHIA een rol kunnen spelen;
  • Het oefenen van deze compassievolle houding.

Voor de kosten hoef je het niet te laten, als je een krappe portemonnee hebt mag je gratis meedoen, met je camera aan, of uit, als dat prettiger voor je is. Ook voor mensen met bijvoorbeeld fibromyalgie, long covid of voortdurende ontwenningsklachten (PAWS, acathisie) zou meedoen met deze groep van toegevoegde waarde kunnen zijn. 

Kijk hier voor meer informatie over de online lessen.

Tegelijkertijd met het lanceren van deze groep zijn Saskia en Ronald gestart met een informatieve Podcast over GHIA. Hierin hoor je meer ins- en outs over GHIA met bijvoorbeeld onderwerpen als: ‘De tussen de oren maffia’, ‘Hoe houden mensen met GHIA zich staande’, ‘Wat heeft ‘belichaming’ te maken met GHIA?’

De podcast is hier te beluisteren.

Al eerder plaatste Mad in the Netherlands een verdiepingsartikel over GHIA voor meer bekendheid hierover. 

Er is tevens een website ingericht rondom het thema GHIA, waarop steeds een aantal Qigong-lessen terug te kijken zijn.

***Deze blog verscheen voor het eerst op Mad in the Netherlands, 1 maart 2024***

Mad in the Netherlands presenteert blogs van een diverse groep schrijvers. Deze berichten zijn bedoeld als een openbaar forum voor discussie over de psychiatrie en haar behandelingen. De geuite meningen zijn die van de schrijvers zelf

Vorig artikelPAWS (post-acute withdrawal syndrome) – De laatste stap in herstel werd de laatste stap in het leven
Volgend artikelOnderzoek onderstreept de moeilijkheid van ontwennen van antipsychotica