Ons derde kwartaalthema heet ‘Anatomy of an industry’. Dankzij de Open Payments-wetgeving uit 2013 zijn farmaceutische bedrijven in de Verenigde Staten verplicht om directe betalingen aan artsen openbaar te maken. De bedoeling was om dubieuze praktijken te voorkomen. Het opmerkelijke resultaat is echter dat de farmaceutische bedrijven hun financiële invloed niet langer proberen te verbergen. Het gezicht van de commercie is zichtbaar in elke fase van het proces; de bevooroordeelde opzet van onderzoeken, het verdraaien van resultaten en het vervolgens aanprijzen van medicijnen, soms zelfs zonder klinisch aantoonbaar voordeel. Van een eerlijke wetenschappelijke beoordeling van de risico’s en voordelen van een psychiatrisch middel is geen sprake. Het kader van de wetenschap wordt gebruikt om het publiek te misleiden in plaats van te informeren.

Dit voor Mad in America uitgevoerde onderzoeksverslag van Robert Whitaker bestaat uit 2 delen:

  • Het eerste deel bespreekt de corruptie die het congres ertoe bracht de Open Payments-wetgeving aan te nemen. Vervolgens wordt gedetailleerd ingegaan op de geldstroom naar psychiaters die uit deze database kan worden afgeleid.
  • Het tweede deel bekijkt hoe dit commerciële proces aanwezig was bij het testen en op de markt brengen van zeven nieuwe psychiatrische medicijnen die van 2013 tot 2017 door de FDA werden goedgekeurd. Daarnaast onderzoekt het hoe dankzij financiering regelmatig medicijnen die in klinische onderzoeken “geen zinvol klinisch voordeel” opleverden, werden veranderd in “veilige en effectieve” medicijnen die miljarden aan inkomsten opleverden voor de farmaceutische bedrijven.

Concluderend wijst alles op een proces dat het commerciële doel belangrijker acht dan de samenleving te voorzien van een eerlijke wetenschappelijke beoordeling van de risico’s en voordelen van een geneesmiddel, alsmede de vraag te beantwoorden of het voordeel klinisch zinvol is. Het “kader” van de wetenschap wordt gebruikt om het publiek te misleiden in plaats van te informeren.

Robert Whitaker is een Amerikaanse journalist en auteur die talloze prijzen heeft gewonnen als journalist op het gebied van geneeskunde en wetenschap. Zijn eerste boek, Mad in America, werd door het tijdschrift Discover uitgeroepen tot een van de beste wetenschappelijke boeken van 2002. Anatomy of an Epidemic won in 2010 de Investigative Reporters and Editors Book Award voor beste onderzoeksjournalistiek.

Het onderzoeksartikel ‘Anatomy of an Industry’ laat zien dat er geld stroomt naar individuele psychiaters en naar farmaceutische bedrijven. De basis van deze commerciële onderneming vormt “wetenschap” die ontworpen is om te misleiden.

Vorig artikelBenzodiazepinen, wat zijn die anti-angstmedicijnen toch stressvol!
Volgend artikelNei Skoen; nieuwe schoenen, zitten lekker, geven steun en maken stappen