ECPR: leren hoe tot steun te zijn bij mentale crisis

Hand koestert twee harten als symbool voor van hart tot hart spreken.

Door Miranda Spencer – 24 November 2021

Podcast over emotionele CPR (eCPR), een trainingsvorm ontworpen en gegeven door peers (collegiale ondersteuners) die iedereen kan gebruiken om jongeren en volwassenen in een mentale crisis te helpen. Te gast zijn Oryx Cohen en Briza Gavidia van het National Empowerment Center te Massachusetts. Diens missie bevat een boodschap van herstel, empowerment en hoop en genezing voor mensen die geconfronteerd zijn met geestelijke gezondheidsproblemen, trauma of andere extreme situaties. De doorleefde ervaring van de begeleiders maakt een enorm verschil. Ze ondersteunen vanuit een voornamelijk holistisch perspectief. Dus, ze zijn niet enkel bezig met diagnose en behandeling maar meer gemeenschapsgericht met holistische zorg en peer support.

Emotionele CPR bestaat al meer dan 10 jaar. En het begon net nadat Mental Health First Aid uitkwam. MHFA is een training die werd ontwikkeld in Australië door professionals in de geestelijke gezondheidszorg. Een paar van onze mensen met doorleefde ervaringen – psychiatrische overlevenden, zoals sommige mensen henzelf noemen – zagen de Mental Health First Aid training en vonden het, om eerlijk te zijn, niet heel geweldig. Ze vonden het erg klinisch. Men leerde mensen feitelijk alleen maar hoe ze een lekendiagnose konden stellen en hoe door te verwijzen naar professionals.  Maar over hoe men iemand kan steunen op het moment van een crisis, werd niets gezegd.

En dus dachten we, wie kan er beter een training ontwerpen dan wij die deze ervaringen hebben meegemaakt? En wij weten wat voor ons heeft gewerkt en wat voor andere mensen kan werken. En zo werd het oorspronkelijke leerplan geschreven. Een groep van ongeveer 20 mensen kwam destijds bij elkaar en schreef het originele document voor Emotionele Reanimatie. Sindsdien hebben we het aangepast en bijgesteld.

Emotionele CPR wordt tegenwoordig als basistraining aangeboden in het National Empowerment Center. Je kunt erin leren hoe je een ander die een emotionele crisis doormaakt, beter kunt ondersteunen. ECPR staat voor Emotionele CPR waarbij de C staat voor Verbinding, de P voor Empowerment en de R voor Revitalisatie.

Als het gaat over emotie (E) en verbinden (C), dan gaat het echt om een manier van zijn. Communiceren van “hart tot hart” in plaats van “hoofd tot hoofd”. Dus verbinden op emotioneel niveau; gevoelens eerst, voor het verstand.

Bij empowerment (P), erkennen we dat er machtsongelijkheid is binnen onze maatschappij. Maar zelfs op de slechtste momenten en op het donkerste moment, zien we altijd een mens die kracht in zich heeft. We kunnen iemand anders niet krachtig maken. Maar we kunnen wel de omgeving en energie creëren die mensen in staat stelt hun eigen kracht te voelen. En empowerment houdt ook keuzes hebben in. Vaak, als mensen in een crisis zitten, hebben ze niet veel keuzes. Meestal wordt hen verteld wat ze moeten doen. Emotionele CPR probeert mensen keuzes te geven in wat ze voor zichzelf willen doen.

Revitalisatie (R), dat is wat we hopen te bereiken. Denk daarbij aan meer energie of geaard voelen, verbondenheid met anderen ervaren, willen leven en weer zin hebben om van alles te doen in het leven.

ECPR is oorspronkelijk ontworpen voor het bijstaan van mensen in echt grote crisissituaties, zoals iemand die zich suïcidaal voelt of echt verontrustende stemmen hoort of echt super verdrietig, boos of angstig is. In die situaties kan het zeker werken. Er zijn voorbeelden bekend waarbij eCPR levens heeft gered.

Maar het kan ook gewoon in het dagelijks leven gebruikt worden. Het hoeft niet perse een crisissituatie te zijn om te proberen met iemand in contact te komen op een emotioneel, hart-tot-hart niveau.

Bijbehorende informatiebronnen:

Emotional CPR website

Webinar: Emotional CPR by and for Youth

Article on eCPR in the Journal of Participatory Medicine

Vorig artikel‘Gezonde’ dosis humor, muziek, sport, natuur,…
Volgend artikelKetamine-ontwenning met ernstige gevolgen