Interview met Dr. Giovanni Fava

Logo van Mad in America; mensenhoofd met allerlei medicijnnamen erin als verbeelding hoe de patiënt gezien regelmatig benaderd wordt.

Door: James Moore – 3 November 2021

In deze podcast interviewt James voor MIA-radio, de gerenommeerde clinicus en onderzoeker Dr. Giovanni Fava. Fava is psychiater en hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit van Bologna in Italië. Hij is ook klinisch hoogleraar psychiatrie aan de University of Buffalo School of Medicine and Biomedical Sciences. Sinds 1992 is hij hoofdredacteur van het peer-reviewed medische tijdschrift Psychotherapy and Psychosomatics. Dr. Fava is auteur van meer dan 500 wetenschappelijke artikelen en staat bekend om het onderzoeken van de nadelige effecten van antidepressiva. In een redactioneel artikel uit 1994 betoogde hij dat veel van zijn collega-psychiaters te aarzelend waren om zich af te vragen of een bepaalde psychiatrische behandeling wel zinvol of mogelijk juist schadelijk was. Hij bracht onlangs zijn nieuwste boek uit met de titel “Discontinuing Antidepressant Medications”, gepubliceerd door Oxford University Press. Het boek is bedoeld als een gids voor clinici die patiënten willen helpen bij het terugtrekken van antidepressiva.

Deze podcast is een aanrader voor voorschrijvers van psychiatrische medicatie en hun patiënten. Dokter Fava geeft heel begrijpelijke, toegankelijke en eerlijke informatie over psychofarmaca. Hij is niet tegen kortdurend voorschrijven. Hij legt uit waarom langdurig gebruik tot gewenning en onttrekkingsverschijnselen leidt. In de podcast worden enkele (psychotherapeutische) benaderingen besproken over het omgaan met afbouwen. Zo geeft hij aan wat de functie van psycho-educatie rondom vermindering is. Als de patiënt weet wat afbouwen aan reacties (fysiek en mentaal) teweeg kan brengen, dan wordt deze er minder door overvallen als ze optreden en kan er adequater op gereageerd worden.

Een transcriptie van de podcast (Engelstalig) vindt u hier.

Vorig artikelDe mythe van lage serotonine en antidepressiva
Volgend artikel‘Gezonde’ dosis humor, muziek, sport, natuur,…