Ons negende kwartaalthema gaat over ‘Op weg’ of ‘Weg’ – Duidelijk krijgen wat echt belangrijk is voor jou.

Hoe kunnen we een leven leiden dat meer ‘betekenis’ en ‘doel’ heeft en hoe kunnen we de beste versie van onszelf worden? In dit thema gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen. We kunnen dit alleen bereiken door duidelijker te krijgen wie we echt willen zijn en door ons meer bewust te worden van (en te kiezen voor) wat voor ons het belangrijkste is.

Met begrijpen wat het belangrijkst voor ons is (dat wil zeggen als we onze waarden en hun betekenis kennen en dus begrijpen waarom deze waarden echt belangrijk voor ons zijn), zijn we er nog niet helemaal. We zullen ook probleemoplossende en emotieregulerende vaardigheden moeten ontwikkelen en gebruiken die ons kunnen helpen wanneer we voor uitdagingen en tegenslagen komen te staan.

In dit kwartaalthema beginnen we met het onderzoeken hoe ‘betekenis’ en ‘doel’ (die sterk gerelateerd zijn aan onze waarden) essentieel zijn om ons door de uitdagingen van het leven te leiden. Levenswijsheden van Viktor Frankl dienen hierbij als voorbeeld. Vervolgens wordt een eenvoudig raamwerk “Op weg of weg” (Towards & Away Moves) gepresenteerd om ons te helpen ons zelfbewustzijn te vergroten, onze opties te beoordelen om vervolgens meer werkbare beslissingen te kunnen nemen, vooral als het gaat om de grotere uitdagingen in ons leven.

Lees het verdiepingsartikel ‘Op Weg’ of ‘Weg’ om duidelijk te kunnen krijgen wat écht belangrijk voor jou is.

De schrijver van het kwartaalthema, Dr. Andreas Comninos, is een gepromoveerd klinisch psycholoog met meer dan 15 jaar ervaring. Hij schreef eerder het zeer gewaardeerde artikel “Hoe je hechtingsstijl jouw emotieregulatie en relaties beïnvloedt”.

Vorig artikelEen psychotische ervaring kan helpend zijn in het omgaan met moeilijke herinneringen
Volgend artikelTerugblik 2023: Een paradigmaverschuiving is gaande