Ons eerste kwartaalthema gaat over ‘Adverse Childhood Experiences’ ofwel ‘negatieve, vervelende, ingrijpende ervaringen in de kindertijd’. 80% van de hersenontwikkeling van een kind vindt plaats in de eerste drie levensjaren. Meer ACE’s in de vroege kinderjaren leiden over het algemeen tot een groter risico op gezondheidsproblemen en sociale problemen. Merk op dat er ‘in het algemeen’ en ‘groter risico’ staat. Dat wil zeggen, dat het aantal persoonlijk getelde ACE’s geen exacte invloed bepaalt. Er zijn veel meer invloeden. Bijvoorbeeld hoe vaak het gebeurde, hoe heftig het voelde, hoe lang het duurde, wie erbij betrokken waren en ook het geslacht.
Als kinderen herhaaldelijk worden blootgesteld aan teveel stress is er sprake van toxische stress. In het kwartaalthema wordt hier dieper op ingegaan.
Gelukkig is bekend dat positieve (gunstige) ervaringen uit de kindertijd een vergelijkbare correlatie hebben met gezondheidsresultaten op de lange termijn zoals de ongunstige dat hebben. Meer over FCE’s (Favorable Childhood Experiences) lees je in het artikel.
De kennis over de impact van Adverse Childhood Experiences op onze gezondheid biedt twee directe kansen. Enerzijds reactief, door onze zorg meer trauma ondersteunend in te richten (Trauma Informed Care) en anderzijds preventief, door inzet van kwalitatief goede en ACE-bewuste kindzorg. Ook dit komt uitgebreid aan bod.
Het verdiepingsartikel ‘Adverse Childhood Experiences’ biedt naast een toegankelijke uitleg ook veel links naar interessante websites en filmpjes over dit onderwerp en verwijst naar bekende trauma geïnformeerde pioniers.