Informatievideo over ontwenning en het veilig afbouwen van antidepressiva

Hoe ontwenningsverschijnselen zich manifesteren, hoe ermee om te gaan en hoe ze te voorkomen

Stevie Lewis, Mark Horowitz, IIPDW-trainingsvideo veilig afbouwen antidepressiva en informatie over ontwenningsverschijnselen.

Door Lucy Fernandes (IIPDW) – 18 mei 2022

Stevie Lewis is campagnevoerster en een van de bestuursleden van het IIPDW. Ze heeft 17 jaar lang een SSRI gebruikt, waarvan ze het grootste deel van de tijd probeerde te stoppen maar er niet in slaagde omdat de ontwenningsverschijnselen zo ernstig waren.

Mark Horowitz is een medewerker van IIPDW, een klinisch onderzoeker in de psychiatrie aan het University College London en de North East London NHS Foundation Trust. Hij is gepromoveerd in de neurobiologie van antidepressiva aan het Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience van King’s College London. Hij heeft artikelen gepubliceerd over veilig afbouwen in Lancet Psychiatry en was de auteur van de Royal College of Psychiatry richtlijnen voor het stoppen met antidepressiva. Ook heeft hij doorleefde ervaring met dit proces.

Samen met het IIPDW hebben zij een 1 uur durende trainingsvideo gemaakt om voorschrijvers en patiënten te ondersteunen bij het omgaan met het antidepressiva-onttrekkingssyndroom in de klinische praktijk. Een medewerker van Mad in the Netherlands heeft voor een Nederlandstalige ondertiteling gezorgd.

U kunt de video met Nederlandse ondertiteling hier bekijken.

In de video leert u ontwenningssymptomen van een antidepressivum herkennen en krijgt u antwoord op de vragen hoe ze ontstaan, hoe ze te onderscheiden van een terugkeer naar de onderliggende aandoening en dat ze ernstig en langdurig kunnen zijn. Daarom is het tweede gedeelte hoe u veilig een antidepressivum kunt afbouwen of stoppen. U leert over langzaam en hyperbolisch afbouwen afgestemd op ontwenningsreactie van de patiënt. Het belang van emotionele steun en toegang tot lage doseringen wordt toegelicht. Tevens is er aandacht voor de enigszins afwijkende afbouwbenadering van het antidepressivum fluoxetine.

Deze video valt samen met de langverwachte richtlijnen van het National Institute for Health and Care Excellence (NICE) over het veilig stoppen met antidepressiva (en andere medicijnen die gepaard gaan met afhankelijkheid en ontwenning). Deze richtlijnen zijn op 20 april 2022 gepubliceerd en beschrijven een methode voor het stoppen met antidepressiva die sterk afwijkt van eerdere richtlijnen. Hoewel deze begeleiding een belangrijke vooruitgang betekent, maakt de beknopte manier waarop ze wordt beschreven het voor clinici een uitdaging om ze in de praktijk toe te passen. Deze video geeft meer details over de begeleiding van een patiënt bij het stoppen met antidepressiva.

De video is al opgenomen in een artikel in BJGP Life, een onderdeel van het British Journal of General Practice.

Deze video werd ondersteund door een subsidie van Open Excellence, en de productie was in handen van MindWick.

Mad in the Netherlands heeft gezorgd voor de ondertiteling in het Nederlands.

Het IIPDW, het International Institute for Psychiatric Drug Withdrawal is in 2016 opgericht. De leden bestaan uit bekende namen in het circuit. Zij willen onder anderen onderzoek en praktijkgerichte kennis ontwikkelen die het veilig verminderen van en stoppen met psychiatrische medicijnen zal vergemakkelijken én bijdragen aan evidence-based praktijken voor het verminderen van en stoppen met psychiatrische medicijnen, en het vergemakkelijken van hun opname in richtlijnen voor huisartsenpraktijken. Deze trainingsvideo is een goed voorbeeld van het belangrijke werk dat zij op het gebied van onttrekken van psychotrope medicatie verrichten.

***Gepubliceerd op IIPDW, 18 mei 2022. Vertaald en bewerkt door MitN***

Meer informatiebronnen over werking, afbouwen, onttrekking en langdurige ontwenning:

Vorig artikelWaarom horen mensen stemmen? (En waarom willen we dat weten?)
Volgend artikel“Benzo’s? Maak je geen zorgen!”