World Tapering Day – Online event

  Logo World Tapering Day

  World Tapering Day is een online event dat plaatsvindt op 4, 5 en 6 november 2022. Het is een internationaal evenement dat de aandacht vestigt op de (soms ernstige) problemen die mensen tegenkomen tijdens het gebruik en afbouwen van psychofarmaca zoals antidepressiva, slaap- en kalmeringsmiddelen, antipsychotica, anti-epileptica en opioïde pijnstillers. Deze dagen leert u over veilig afbouwen, ontwenning en het verbeteren van de begeleiding van mensen die willen stoppen of minderen met hun medicatie. Een gratis internationaal evenement met een programma vol gewaardeerde sprekers.

  Door Carol Vlugt – 17 oktober 2022

  In Nederland zijn er ruim 3 miljoen mensen die deze middelen gebruiken. Toch is er nog steeds te weinig praktische kennis onder artsen en patiënten, een groot gebrek aan duidelijke informatie en is er geen medicatie in de juiste (lage) doseringen om mee af te kunnen bouwen.

  Het programma bestaat uit 12 webinars die worden gegeven door toonaangevende onderzoekers, artsen, ervaringsdeskundigen, patiënten-ondersteuners en psychiaters waarvan sommigen zelf ervaring hebben met het afbouwen van medicatie. De deelnemers zijn afkomstig uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, de Verenigde Staten, Brazilië en Spanje. De webinars zijn in het Nederlands en het Engels; alles wordt ondertiteld.

  Vanwege de diversiteit aan onderwerpen die de organisatie aan de orde wil stellen, is het programma verdeeld over drie dagen:

  World Tapering Day 2022 – vrijdag 4 november t/m zondag 6 november

  • Deelname gratis

  World Tapering Day is een initiatief van behartigers voor patiëntbelangen en onderzoekers uit Nederland

  Het keert ieder jaar terug, op de eerste zaterdag van november.

  Programma

  • Vrijdag 4 november: Persoonlijke ervaring

  12.00 u: Open dialoog – Dr. Tom Cant

  14.00 u: “Wie is er eigenlijk gek? De cliënt, de psychiatrie of de samenleving?” – Auteur Ewout Kattouw (Stichting Pill)

  16.00 u: Voorschrijver zijn en voorgeschreven schade ervaren – Dr. Mark Horowitz, dr. Louise Bundock, Nicole Lamberson (Medicating Normal, The Withdrawal Project, Benzodiazepine Information Coalition)

  19.00 u: Leven met acathisie; omgaan met langdurige ontwenningsklachten – Monique Timmermans (Mad in the Netherlands)

  • Zaterdag 5 november: Problemen benoemen en de weg vooruit bespreken

  12.00 u: De kloof tussen academische kennis en kennis uit doorleefde ervaring – Ewout Kattouw, Dr. Dick Bijl, Prof. Floortje Scheepers (Hoogleraar innovatie in de GGZ)

  14.00 u: De noodzaak van langzame, hyperbolische afbouw en een herziening van de huidige afbouwrichtlijnen voor antidepressiva – James Moore (MIA Radio) interviewt Anders Sørensen

  16.00 u: Paneldiscussie: Tijd voor verandering – Met Dr. Mark Horowitz, Adele Framer (Surviving Antidepressants), Dr. Swapnil Gupta, Prof. Jim van Os

  ​19.00 u: Tapering opioïden voor chronische pijnpatiënten – Eglantyne Drenth Hoeksta, Dr. Nicholas Schräder

  • Zondag 6 november: Behandeling, begeleiding, voorlichting verbeteren

  12.00 u: De kracht van zelfzorg en zelfonderzoek – Dr. Rani Bora (Holistisch psychiater)

  14.00 u: Nieuwe data taperingstrips – Dr. Peter Groot en Prof. Jim van Os (PsychoseNet)

  16.00 u: Wat helpt en wat belemmert bij het psychisch ondersteunen van iemand die denkt aan afbouwen, of al afbouwt van psychiatrische medicijnen? – Dr. Anne Guy (PsychD) (Prescribeddrug.info)

  19.00 u: Bewustwording van artsen en patiënten in een transcultureel kader – Dr. Marcos Bicalho, Dr. Javier Romero Cuesta

  Informatie over afbouwen en ontwennen op Mad in the Netherlands

  Eén van onze redacteuren, Monique Timmermans, zal een lezing verzorgen over leven met acathisie en andere langdurige ontwenningsklachten. Zij spreekt vanuit haar eigen ervaring. Een preview van haar presentatie ziet u hier.

  Wij wijzen u graag op onze pagina’s over psychofarmaca. Naast uitleg over de werking, vindt u ook een pagina met een informatievideo over veilig ontwennen van antidepressiva, een pagina over afbouwen van psychofarmaca en een pagina over onttrekking/ontwenning. De laatste twee pagina’s verwijzen naar allerlei informatiebronnen, van waaruit u verder kunt leren. Op onze pagina interessante websites vindt u links naar internationale websites met een korte uitleg erbij van waar zij voor staan. Tot slot kunt u op de startpagina verschillende thema’s vinden. Als u klikt op het thema van uw interesse dan vindt u alle nieuwsberichten die geplaatst zijn over dit thema.

  Preview van de lezing door één van onze redacteuren op World Tapering Day – Inschrijven kan via www.worldtaperingday.org
  Vorig artikelQ&A: Hoe geef ik mijn kind optimale steun bij het afbouwen en ontwennen van psychiatrische medicijnen?
  Volgend artikelWat doet stress met onze hersenen?