Een prima leven met schizofrenie

Introductie YouTube-kanaal “Living Well with Schizophrenia”

Rustige natuurfoto met meanderende rivier, gras en plukjes bos

De Canadese Lauren leeft met de ziekte schizofrenie/schizoaffectieve stoornis. Haar YouTube-kanaal legt zicht toe op het vergroten van de kennis over schizofrenie, schizoaffectieve stoornis en mentale problemen. Haar video’s zijn bedoeld als hulpmiddel voor mensen met de diagnose, hun dierbaren en voor mensen die meer willen weten over de ziekte. In deze blog laten we je kennismaken met een viertal video’s van Lauren.

Door redactie MitN – 11 juni 2023

Opmerking vooraf: YouTube heeft een functie waarin er automatisch ondertiteld wordt (icoon ondertiteling rechtsonder). Als dit actief is, kunt u bij instellingen (icoon instellingen rechtsonder) ondertiteling (auto-translate) op Nederlands zetten. De zinnen zullen enigszins verhaspeld worden maar maken het mogelijk om de video’s te volgen met Nederlandstalige ondertiteling.

Video 1: Drowning in Psych Meds – Verdrinken in psychofarmaca

Lauren heeft een ingewikkelde relatie met haar psychiatrische medicijnen. In deze video deelt ze hoeveel psychiatrische medicijnen ze in haar leven zal gebruiken. Ze vertelt zonder oordeel over de voordelen en de implicaties hiervan.

Video 2: My Story – Mijn verhaal

In 2016 kreeg Lauren op 25-jarige leeftijd de diagnose schizoaffectieve stoornis. Dit is het verhaal over hoe ze haar diagnose kreeg en hoe haar leven met schizofrenie tot nu toe was.

Video 3: I’m in psychosis right now – Ik maak nu een psychose door

Lauren krijgt soms te horen dat ze zichzelf alleen op goede momenten toont. In deze video laat ze zien hoe ze opbouwt naar psychose. Ze toont haar eerlijk in haar kwetsbaarheid en daarmee ook gelijk haar kracht. De opmerkingen onder deze video zijn het lezen waard.

Video 4: Hello from the psych ward – Een groet vanuit de psychiatrische afdeling

Lauren geeft een update vanuit het ziekenhuis. Ze voelt zich nog niet optimaal. Ze geeft aan dat het goed is om een soort van te verwachten dat een opname traumatiserende aspecten zal hebben, vooral als het om spoedeisende hulp gaat omdat daar de middelen en kennis om goede hulp te bieden simpelweg ontbreken. Het is een naar iets waar je doorheen moet in de hoop dat er ooit, mogelijk wel de goede hulp in een daaropvolgende behandeling kan komen. Lauren vertelt verder dat de reden voor haar YouTube-kanaal ooit was om mensen met eenzelfde diagnose als haar minder ‘alleen’ te laten voelen en ze is blij dat ze nu het omgekeerde mag ervaren door de hartverwarmende reacties van haar volgers.

Bij het YouTube-kanaal Living Well with Schizophrenia hoort een online Peer Support-group. Door je ervaringen te delen en te luisteren naar de ervaringen van anderen, kun je je minder alleen voelen met wat je doormaakt. Deze groep is meer dan enkel een ondersteunende gemeenschap. Het is een gastvrije sociale gemeenschap waar je nieuwe vrienden kunt ontmoeten en contact kunt leggen ook over andere gedeelde interesses dan schizofrenie. Deze community is gebouwd op Discord.

***Samengestelde tekst uit informatie bij video’s op Living well with Schizophrenia, vertaald door MitN.***

Vorig artikelEen “Borderline Persoonlijkheidsstoornis” hoort niet langer thuis in de klinische praktijk
Volgend artikelHoe tardieve dyskinesie en acathisie binnen de psychiatrie miskend wordt