Dit tiende kwartaalthema gaat over ‘Inzicht in je Window of Tolerance – Het bereik waarbinnen je prettig kunt functioneren’.

‘Window of Tolerance’ is een term die oorspronkelijk is bedacht door Dr. Dan Siegel en die vaak wordt gebruikt om normale reacties van de hersenen en het lichaam, met name op tegenslagen, te begrijpen en omschrijven. Het is ook een term die wordt gebruikt om de mate van arousal (alertheid) te beschrijven waarin iemand het meest effectief kan functioneren. De omvang van ons ’tolerantievenster’ (Window of Tolerance) bepaalt in hoeverre we milde schommelingen in stemming, energieniveaus, uitdagingen en eisen van het leven kunnen verdragen en daarbij in onze ‘optimale zone’ blijven.

Als we ons onvoldoende bewust zijn en/of over onvoldoende zelfregulatievaardigheden beschikken, dan kunnen we onder invloed van bedreigingen of stress in een staat van hyperarousal raken als we onszelf teveel opwinden of in een staat van hypoarousal komen als we ons te overmatig afsluiten.

Ons brein heeft een bepaalde grens in hoeveel leed en/of opwinding we kunnen verdragen hetgeen ertoe kan leiden dat de hersenen onmiddellijk ‘omslaan’ en ‘dissociëren’.Meer uitleg over deze termen en inzicht in hoe we onze ‘Window of Tolerance’ kunnen verruimen door te leren signaleren, kalmeren en activeren, lees je in dit kwartaalthema.

De schrijver van het kwartaalthema, Dr. Andreas Comninos, is een gepromoveerd klinisch psycholoog met meer dan 15 jaar ervaring. Hij schreef eerder het zeer gewaardeerde artikel Hoe je hechtingsstijl jouw emotieregulatie en relaties beïnvloedt en het verdiepingsartikel ‘Op Weg’ of ‘Weg’ om duidelijk te kunnen krijgen wat écht belangrijk voor jou is.

Vorig artikelOnderzoek naar antidepressiva “gekaapt voor marketingdoeleinden”, zeggen onderzoekers
Volgend artikelHulp bij het doorbreken van situationeel partnergeweld