Ons vierde kwartaalthema gaat over ‘het brein’. Dit is een grijs gebied zodat we er geen zwart-wit beeld over hoeven te schetsen. We verdiepen ons vooral in de hersenhelften (hemisferen).

Het kwartaalthema begint met een historisch overzicht van onderzoek rondom lateralisatie (lokalisatie) van hersenfuncties. We onderzoeken de vraag of er zoiets als puur linksbreinig of rechtsbreinig bestaat en geheel in de (hemi)sferen van het artikel proberen we door een open benadering te kijken of er ook een genuanceerde middenweg bestaat. Hierbij komen the Brain Huddle van Dr. Jill Bolte Taylor, the Emotion-type Hypothesis van Prof.Dr. E.D. Ross, the Theory of Constructed Emotion van Dr. Lisa Feldman Barrett en the Divided Brain van Dr. Iain McGilchrist aan de orde. Om de linker- en rechter hersenhelft beter te laten samenwerken en ratio en emotie meer in balans te brengen is er een alternatieve neusademhalingsoefening in het thema opgenomen.

Het verdiepingsartikel ‘Hersen(mede)delingen’ geeft leuke inzichten, die zomaar eens heel verhelderend kunnen werken voor mensen die zich onbegrepen voelen of moeite hebben om zich in de prestatiemaatschappij te handhaven. Het nodigt uit tot zelfonderzoek, zelfbegrip en zelfhulp.

Vorig artikel“Benzo’s? Maak je geen zorgen!”
Volgend artikelLichaamsbeweging even effectief als antidepressiva bij matige depressie