Ondersteuning nodig voor mensen die antidepressiva afbouwen volgens groot internationaal onderzoek

Individuen op een globe zoeken hulp bij elkaar waar de beroepsgroep achterblijft.

Door John Read, PHD – 30 maart 2023

Uit Psychology Today: “Twee psychiaters van het University College London (Mark Horowitz en Joanna Moncrieff) en ik [John Read, phd] hebben de bevindingen gepubliceerd van ons onderzoek onder 1.276 leden van Facebook-groepen voor gebruikers van antidepressiva uit 49 landen, getiteld ‘Designing Withdrawal Support Services for Antidepressant Users: Patients Views on Existing Services and What They Really Need’.

Het is het op één na grootste internationale onderzoek onder antidepressivagebruikers dat ooit is uitgevoerd. Het bleek dat de meerderheid onder hen (71 procent) hun voorschrijvende arts als “niet behulpzaam” ervaarde bij het ondersteunen van hun pogingen om af te bouwen. De meeste artsen waren niet op de hoogte van ontwenningsverschijnselen en ontkenden daarom het bestaan ervan en/of adviseerden een veel te snelle afbouw.

Diensten die de patiënten als ‘zeer nuttig’ zouden hebben beschouwd, maar waartoe ze geen toegang kregen, zijn onder meer:

  • Kleinere doses (bijv. taperingstrips, vloeibare variant van het middel, kleinere dosis tabletten) om geleidelijk af te bouwen
  • Een gezondheidswerker die een gepersonaliseerd, flexibel afbouwplan opstelt
  • Een telefonische of video steeds bereikbare chat/hulplijn

De conclusie van dit onderzoek luidde: “Onze bevindingen geven aan, in overeenstemming met eerdere studies, dat clinici bijgeschoold moeten worden in het veilig afbouwen van antidepressiva en dat patiënten gespecialiseerde diensten nodig hebben om hen te helpen veilig te staken.

Deze aanbevelingen, van honderden patiënten die zwaar in de steek zijn gelaten door hun artsen, komen precies overeen met de aanbevelingen van het uitgebreide rapport van Public Health England uit 2019. De NHS heeft echter nog steeds geen enkel gespecialiseerde ontwenningsdienst, hulplijn of trainingsprogramma voor artsen opgezet.

Ondertussen wenden tienduizenden mensen zich over de hele wereld tot Facebookgroepen voor steun en begeleiding, om de leegte op te vullen die de reguliere diensten achterlaten.

Vorig artikelKwartaalthema over GHIA – Global High Intensity Activation
Volgend artikelJAMA Psychiatry: Aandacht vereist voor schadelijke effecten van psychedelische therapie