Petitie voor het veilig kunnen stoppen met antidepressiva en andere psychofarmaca

Capsule met bolletjes erin, blauwe en witte pillen.

World Tapering Org (www.worldtaperingday.org) lanceert (in aansluiting op het online evenement van 2022) een wereldwijde petitie om het stoppen met antidepressiva en andere psychofarmaca veiliger te maken.

Door Carol Vlugt – 19 november 2023

In deze petitie pleiten zij voor:

  • Het beschikbaar maken van laag gedoseerde toedieningsvormen van alle psychofarmaca, zodat het afbouwtempo aangepast kan worden aan de behoeften van iedere afzonderlijke patiënt.
  • Een serieuze discussie over wie de kosten van deze laaggedoseerde toedieningsvormen gaat betalen; een transparant gesprek tussen de farmaceutische industrie, de regelgevende instanties/de overheid en mensen die ervaring hebben met afbouwen.
  • Betere richtlijnen voor het afbouwen van antidepressiva en andere psychofarmaca. De huidige afbouwrichtlijnen voldoen niet; veel mensen krijgen het advies om in te korte tijd te snel af te bouwen, met alle gevolgen van dien. Dit moet veranderen!

Vind je net als zij dat het afbouwen van antidepressiva en andere psychofarmaca veiliger en gemakkelijker moet worden? Fijn als je de petitie wilt tekenen!

De petitie is opgesteld in het Engels; deze kun je vinden op https://www.change.org/p/make-tapering-psych-meds-safer-and-more-humane

De Nederlandse vertaling vind je op https://www.worldtaperingday.org/petitie-nederlands

De petitie wordt ondersteund door o.a. Mark Horowitz (researcher, trainee psychiatrist, MBBS, BSc, BA, MSc, PhD, UK), Adele Framer (oprichter www.survivingantidepressants.org, USA), Anne Guy (PsychD, UK),  IIPDW (International Institute for Psychiatric Drug Withdrawal, UK), Anders Sørensen (researcher, DK), Ewout Kattouw/Stichting PILL (NL) en Vereniging Afbouwmedicatie (NL).

Vorig artikelOpinie: Stephen Fry krijgt een podium om te zeggen dat de psychiatrie hem heeft gered. Hoe zit het eigenlijk met luisteren naar degenen die erdoor geschaad zijn?
Volgend artikelWaarom ervaart slechts een deel van de mensen ernstige ontwenningsverschijnselen van antidepressiva?